Olivér
4 °C
8 °C

Három szörnyet találtak a tengerek mélyén

2018.09.11. 10:48

Hátborzongató csontkollekciónak kinéző mélytengeri lényeket fedeztek fel kutatók a Chile és Peru partjainál húzódó Atacama-árok 7 ezer méteres mélységeiben. Az ember azt gondolná, hogy az óceánok ilyen mélységei, ahol fagyponthoz közeli a hőmérséklet, óriási a nyomás, és teljes a sötétség, az életnek nyomát sem találni, ám  ezek a csigahalak  nagyon is jól érzik ott magukat.

A Newcastle Egyetem által vezetett kutatás során több mint száz órányi videót rögzítettek két mélytengeri kamerával, és bár mindenféle rákot is láttak arrafelé, a korábban ismeretlen halfajok voltak a sztárok. Azt azért sejteni lehetett, hogy találnak valamit odalent, mert ahogy Thomas Linley mélytengeri biológus fogalmazott, a legtöbb ilyen expedíción látnak ismeretlen fajokat.

A felvételen látható, ahogy a halak aprócska rákokat lakmároznak, amelyek rávetették magukat a csaliként kitett haltetemre, és meglepően aktívak voltak. Főleg ha abba is belegondolunk, hogy a kocsonyás testüket az elképesztően nagy víznyomás tartja össze.

CT szken az Atacama snailfishről
CT szken az Atacama snailfishről
Fotó: Newcastle University

Kellemetlen felfedezés volt, hogy a tenger mélyén ugyanúgy megtalálhatók a mikroszkopikus műanyag darabkák, mint a felszínen, és az ottani élővilág táplálékláncába is bejut az emberiség szemete.

(Gizmodo)  

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?