Albert, Lipót
3 °C
12 °C

Jön az új iPhone, és még mennyi minden!

2018.09.11. 23:36

Tűkön ülve várjuk, hogy az iPhone X végre fajtiszta társakat kapjon szeptember 12-én az Apple Keynote rendezvényen, miután az összes rivális azon dolgozott 2018 első felében, hogy lemásolja a mobil különleges formáját.

Az idei modellek neve már kiszivárgott:

 • érkezik az olcsóbb iPhone XC,
 • a tavalyi utódjának szánt iPhone XS,
 • valamint a nagyobb méretű iPhone XS Max (vagy Plus).

Ez az Apple legfontosabb idei eseménye, amit általában azok is nyomon követnek, akik ellenzik az Apple üzletpolitikáját, vagy egyszerűen csak nem tudják megvenni a magasra árazott telefonokat, amelyek nagyban hozzájárultak ahhoz, hogy a vállalat piaci értéke a világon elsőként érje el az 1000 milliárd dollárt.

Képernyőfotó 2018-09-10 - 18.12.52.png
Fotó: Marques Brownlee / youtube

Egyes jelentések szerint az utóbbi csoport (a vékonyabb pénztárcájúak) kicsit fellélegezhetnek, mert a bevágásos kijelzőjű új Apple-mobilt állítólag már 700 dollárért megszerezhetik, míg a másik két verzió 900 illetve 1000 dollárba fog kerülni. Ezt viszont csak kiszivárgott kínai árakból számolták át dollárra, a Wall Street Journal 800 dolláros alapárról írt, ami jócskán megemelné a beugró árat.

Részben emiatt is fontos kérdés, hogy mi lesz a tavalyi modellekkel, megmaradnak-e B-ligás játékosként, és sokaknak az is szempont lehet, hogy továbbra is hozzá tudjanak jutni egy bevágás nélküli, kisebb kijelzős telefonhoz iOS rendszerrel. 

Az viszont egészen biztos, hogy a terméknévben az "X" a peremtől peremig érő kijelzőt jelöli. Ennek mellékhatásaként a három új modellben arcletapogatásos FaceID beléptetőrendszer lesz az ujjlenyomatos TouchID helyett.

Az olcsóbb modell a pletykák szerint 6,1 colos LCD kijelzőt kap, míg a másik kettő feltehetően OLED-et, a kisebbik marad 5,8 colos, míg a másik 6,5 colosra nő, ami óriási, és szinte teljesen fölöslegessé teszi az iPad minit. Persze a szemközti távolságmérős és arcletapogatós kamera nemcsak a kijelzőzár feloldását egységesíti, hanem a kiterjesztett valóságot (AR) kihasználó üzenetküldőt is. Vagyis

mindenkinek jut a Kakamojiból.

Mivel az Apple nagyon rányomult tavaly az AR-re, abban bízunk, hogy a hátlapi kamera mindegyik készüléken pöpec lesz. Muszáj ezen a téren felmutatni valamit, mert idén a Samsung és a Huawei is nagyon odatette magát a kamerás fejlesztésekben, a DxOLabs tesztjein toronymagasan a Huawei P20 Pro vezet a fényképezésben. Saját tesztünk pedig a Galaxy S9 Pluszt hozta ki a videózás császárának.

A kiterjesztett valóságban biztosan nagy szerepet kap az Apple csipjeiben lévő mesterséges intelligenciás (AI) rész, nagyon valószínű, hogy ezt is bővítik, erősítik. Ha valóban átállnak a 7 nanométeres gyártási technológiára, simán el fog férni a processzoron egy nagyobb AI-modul. Ezt a kamerán kívül a Siri is kihasználhatja, bár ez idehaza kevésbé lényeges: biztosan megint kap néhány menő új funkciót az asszisztens, amit nem tudunk sem Magyarországon, sem magyar nyelven használni. 

Képernyőfotó 2018-09-10 - 18.20.14.png
Fotó: 9to5mac / youtube

A többi bejelentéssel kapcsolatban bizonytalanabbak vagyunk, mint egy átlagos ellenzéki szavazó, mert a kiszivárogtatók fűt-fát ígérnek, és nem tudni, hogy ezekből mi valósulhat meg. Talán az új iPad Pro bemutatására van a legnagyobb esély, amiről azt mondják, hogy alig marad kávája, és emiatt megkapja a FaceID-t. Elvileg a korábban 10,5 colos alapmodell helyébe egy 11 colos lép  (azonos vagy kisebb tokmérettel), és a 12,9 colos modell is megújul, amelynél a kávaszűkítés szintén lehetővé teszi a zsugorítást.

Még pletykát sem láttunk arról, hogy az iPad Pro milyen alaphardvert kap. Ma már az is megoldható lenne, hogy a tabletet minden tekintetben felhúzzák a belépő laptopok szintjére. Az A11X vagy A12X csip teljesítménye még rendben is lenne, de csak akkor vehetjük komolyan az Apple szándékait, ha 6-8 GB RAM mellé legalább 128 GB tárhelyet bepakol.

Az elemző Ming-Chi Kuo (aki elég pontos jóslatokat szokott közzétenni) azt mondja, hogy az iPad Pro usb-c interfészt kap. Ez jelentheti azt is, hogy a Lightning aljzat helyett lesz a gépen usb-c, mint az androidos mobilokon, de arra is utalhat, hogy a Lightning kábel másik, adapter felöli vége lesz usb-c, és így a tabletet be lehet majd dugni a Macbookba.  

Kevésbé valószínű, éppen ezért kellemes meglepetés lenne, ha az Apple felújítaná a Macbook Air laptopokat és a Mac minit

Évek óta nem nyúlt hozzá ezekhez, pedig a legolcsóbb belépőt jelentették az Apple világába. Az 1000 dolláros Macbook Air hosszú ideig népszerű volt a diákok körében (főleg az USA-ban), de a sokkal kedvezőbb árú Chromebookok miatt a vonzereje drámaian csökkent. Főleg úgy, hogy nem fejlődött a hardver. A legtöbben usb-c/lightning portokat, és a mostaninál jóval nagyobb felbontású kijelzőt álmodtak a vékony laptopra, de a processzort, a memóriát és a tárhelyet is frissíteni kell. A Mac minit a hírek szerint erősebb hardverrel látják el, hogy megfeleljen a fejlesztők és a kreatívipari dolgozók követelményeinek.

Ming-Chi Kuo a fentiekkel szemben a 12 colos Macbook olcsóbb változatának érkezéséről írt, és hogy abban egy TouchID ujjlenyomatos beléptetés lesz a fő újítás. 

Itt az idő

Ősszel szokott megújulni az Apple Watch karóra is, a világ egyik legsikeresebb okosórája. A szemfüles szakértők találtak a watchOS 5 rendszer bétájában arra utaló jeleket, hogy a Watch 4 kijelzője 384×480 pixel felbontású lesz, ami kis ugrásnak tűnhet a 312×390 pixeles Watch 3-hoz képest, de ha úgy nézzük, hogy az első iPhone  kijelzője csak 320×480 pixeles volt, máris jobban mutat ez a felbontás.

Az óra kijelzőjén több informácó fér el, mint a régi mobilon.

A legjobb az egészben, hogy az óra méretei maradhatnak, elvileg elég lenne a káva méretét csökkenteni. A felhasználók azonban nem több pixelt kértek, hanem hosszabb üzemidőt, mert ebben igen nagy az Apple Watch lemaradása.

Szolgáltatások és szoftverek

Az Apple ma már akkora felhasználói táborral rendelkezik, hogy a hardvereladások mellett egyre nagyobb súlya van a szolgáltatásoknak. 2018 első három negyedévében körülbelül 129 milliárd dollárt keresett a cég az iPhone-ok eladásából, de a darabszám alig bővült (0,4 százalékkal éves szinten), mert tetőzött a mobilok világpiaca, és egyre hosszabb ideig használjuk a készülékeinket. A szolgáltatások azonban minden területen dinamikusan fejlődnek, és ez alól az Apple sem kivétel. Ez az üzletág 26 százalékkal múlta felül az előző év első kilenc hónapját, és  27,2 milliárdot hozott a cégnek .

1,3 milliárd Apple-eszköz van használatban világszerte

Azt már a nyári fejlesztői konferencia, a WWDC óta tudjuk, hogy mi mindennel bővülnek az Apple operációs rendszerei, az iOS 12, a macOS Mojave, a watchOS 5 és a tvOS 12.

iOS:

 • ellenőrizhető a használati idő, hogy melyik alkalmazással mennyi időt töltünk el
 • összetett parancsokat készíthetünk a Siri használatához

macOS:

 • sötét háttér választható az Apple szoftvereihez
 • többféle fájltípusba tudunk egy pillanatra betekinteni
 • átalakul a Mac App Store szoftverbolt

watchOS:

 • az okosórát használók versenyezhetnek egymással
 • walkie-talkie módban cseveghetnek

tvOS:

 • Dolby Atmos támogatás
 • egyszerűbb belépni a tévétársaságok appjaiba

Az Apple bemutatóját mi is percről percre közvetítjük az Indexen, magyar idő szerint szerdán este 7-től.

Ebben a cikkben főként a Verge, a Forbes és az Ars Technica írásaiban megjelent információkat foglaltuk össze.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?