Jolán
2 °C
4 °C

Kütyükre épül a tinédzserek közösségi élete

2018.09.11. 15:49

Az amerikai tinédzserek ma már többet kommunikálnak az ismerőseikkel szöveges üzenetekben, mint személyesen, és egyre nagyobb szerepet tölt be az életükben a közösségi média. Az USA-ban elvégzett reprezentatív kutatás a 13-17 évesek szokásait vizsgálta.

Beigazolódtak a közösségi média negatív hatásaival kapcsolatos félelmek is, a tinédzserek 13 százaléka nyilatkozta azt, hogy online zaklatták, míg a 2012-ben még csak 5 százalék számolt be hasonlóról. Azt is nagyon jól érzik a gyerekek, hogy a technológiai cégek igyekeznek úgy manipulálni őket, hogy minél több időt töltsenek el az eszközeikkel - 72 százalékuk véli ezt.

A technológiához fűződő viszonyuk azonban igencsak ellentmondásos. 2012 óta megduplázódott a saját okostelefonnal rendelkező tinik aránya, 89 százalékra, és 70 százalékuk naponta többször megnézi a közösségi médiában a friss fejleményeket. Eközben viszont 54 százalékuk azt érzi, hogy a közösségi média eltereli a figyelmüket, miközben mások társaságában vannak, és 44 százalékot frusztrálja a barátaik kütyüfüggősége, amikor együtt lógnak.

A tinédzserek egyharmada azt szeretné, hogy a szüleik kevesebbet nyomkodják a kütyüjüket

Mindezek ellenére a tinédzserek sokkal inkább vélik azt, hogy a a közésségi portálok  pozitívan hatnak rájuk: 25 százalékuk kevésbé érzi magát magányosnak, míg 3 százalék éppen ettől érzi magát magányosnak. Azt viszont kétharmaduk nyilatkozta, hogy a korosztályukban sok emberre káros hatással van a közösségi média.

A felmérés drámai változást mutatott a portálok kedveltségében: 2012-ben a Facebookot jelölte meg elsődleges platformként a tinédzserek 68 százaléka, ami mostanra 15 százalékra esett, a Snapchat és az Instagram az új kedvenc.

(Axios

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?