Betiltanák a mopszokat Skóciában

2018.09.12. 11:57

Egy kedves, röfögő szőrgolyó. Tréfás állat.

Így írnak az önmagukat állatbarátnak tartó emberek a mopszról, ami valójában egy genetikailag megnyomorított fajta, és azért szörcsög egész életében, mert nem kap rendesen levegőt. Skóciában azt tervezik, hogy ennek az állatkínzásnak véget vetnek.

Törvénytervezet született arról, hogy betiltsák az állatok egészségére káros, azoknak élethosszig tartó szenvedést okozó genetikai szelekciót, ami a gazdáknak is rengeteg extra költséggel jár.

A törvényhozók feismerték, hogy az elmúlt években megnőtt az igény a különleges fizikai jellemzőkkel rendelkező házikedvencek iránt, és az emberek olyan fajtákat keresnek, amelyeknek például rövidebb az orruk, esetleg hosszabb vagy lekonyuló a fülük. Aztán úgy döntöttek, hogy a kutyák és a macskák jóléte fontosabb, mint az, hogy az emberek cukinak tartják-e a bénaságukat.

A törvény számos fajtát érint:

  • a skót lekonyuló fülű macskát, amely ízületi gyulladásoktól szenvedhet,
  • az elképesztően rövid lábú munchkin macskát,
  • a természetellenesen kis fejű Cavalier King Charles spánielt, amelynek az agya és a gerincveleje érintett,
  • a légzési problémáktól, elhízástól és a rövid nyaka miatt szenvedő angol és francia bulldogokat, mopszokat.

Skóciában emellett a korábbi évi öt alom helyett már három alomtól engedélykötelessé tennék a kutyák, macskák és nyulak tenyésztését. A tervezetnek még zajlik a társadalmi konzultációja, és úgy tűnik, az állatokkal foglalkozó civil szervezetek egyöntetűen kiálltak a házikedvencek egészséges élethez való joga mellett.

(Scotsman)  • Hírek
  • Hírek