Albert, Lipót
3 °C
12 °C

A világ legrégebbi barlangrajza egy hashtagre hasonlít

2018.09.12. 20:20

A világ legrégebbi rajza leginkább egy hashtagre hasonlít.

- döbbentek rá a kutatók a dél-afrikai Tű-foktól keletre lévő Blombos-barlangban található 70 ezer évnél is régebbi okkerrajz láttán. Ez a hasonlóság abban áll, hogy a vöröses árnyalatú krétával szilkrétre rajzolt minta több párhuzamos vonalból áll, amelyek egymást keresztezik.  A vonalak a kő szélén hirtelen megszakadnak, ami arra utal, hogy a rajz valószínűleg nagyobb felületet foglalt el, és elképzelhető, hogy összetettebb volt. 

Elemzések és kísérletek alapján a szakértők feltételezik, hogy a rajzokat egy hegyes okkerdarabbal készítették. A kutatásokat Christopher Henshilwood, a Bergeni Egyetem és Luca Pollarolo, a Genfi és Witwatersrand Egyetem tudósa vezetésével végezték, az eredményeket a Nature folyóiratban publikálták (a tanulmányt az MTI szemlézte).

A kő körzetében talált homokszemcsék korát 79-75 ezer évben határozták meg a kutatók, ami 30 ezer évvel idősebb az eddig legidősebbnek tartott barlangrajznál.


A Blombos-barlangot 1991 óta kutatják, és már több olyan szenzációs leletre bukkantak itt, amelyek a 70-100 ezer évvel ezelőtti emberi kultúrák szemtanúi voltak, köztük nyílhegyekre és átszúrt, vörös krétával színezett csigaházakra.  

Henshilwood és kollégái 2002-ben már bemutattak két okkerdarabot, amelyeken hasonló kettőskereszt-minta látható, abban az esetben azonban a mintát karcolták, nem rajzolták.

A mostani lelet azt bizonyítja, hogy a Homo sapiens korai képviselői Dél-Afrikában különböző anyagokkal és technikákkal készítettek grafikus mintákat. Abban egyelőre nem értenek egyet a tudósok, hogy ezek a minták pusztán a dekorálást szolgálták vagy jelentéssel bíró szimbólumok voltak.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?