Aliz
6 °C
14 °C

Megalkották a legjobban összecsomózott molekulát

2018.09.12. 16:44

Viszonylag új dolog a tudományban a molekulák összecsomózása, a kutatók csak egy évtizede foglalkoznak ilyesmivel, de bizonyos értelemben elértek nagy eredményeket. A Machesteri Egyetem kutató például a legösszetettebb összekapcsolt molekulát hozták létre, és erről cikket írtak a Nature Chemistry című tudományos lapba.

A tanulmány csupán azt részletezi, hogy miként sikerült létrehozni ezt a bonyolult csomót, de hogy mire használható, arról a kutatóknak fogalmuk sincs. Néhány vegyész azonban jó kihívást talált abban, hogy egyre összetettebb csomókat hozzon létre, szóval még sok hasonló eredményre számíthatunk.

Arra például biztosan jók ezek a csomók, hogy Guinness-rekord szülessen belőlük, mint abból a korábbi munkából, amelyben a világ legkisebb Dávid-csillagát hozták létre.  

Igényelt némi munkát a 324 atomból álló molekulasor csomóba fűzése. A kutatók hat szállal vágott bele, mindegyiknek egy alkéncsopot volt a tetején, és három bipiridilcsoport volt középen. Hat vasion tartotta ezeket a helyükön, amiket később eltávolítottak, és létrejött a kilenc kereszteződésből álló csomó. Létrehoztak egy másik molekuláris csomót is, ami három egymásba kapcsolódó nyolcasból áll.

Abban bíznak a kutatók, hogy ők is megtalálják majd a különféle molekuláris csomók felhasználási területét, ahogyan a sziklamászók és a tengerészek is megtalálták a nekik hasznos speciális csomókat.

(Phys.org)

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?