Ödön
1 °C
11 °C

Sípláda, lyukkártya, DNS

DSC 1158
2018.09.12. 05:23

A 2016-os "Nem esett messze az Alma a fájától" (40 éves az Apple) és a tavalyi "Nekem 8(bit)" című tárlat után, újabb izgalmas tematikus kamarakiállítás nyílt hétfőn este Budapesten Nagy Károly magángyűjtő és a Neumann János Számítógép-tudományi Társaság (NJSZT) közös szervezésében. A "Mentsük, ami menthető" informatikatörténeti kiállítás információtárolás történetét mutatja be igen alaposan és a gyűjtők által kiállításra felajánlott izgalmas tárgyaknak köszönhetően kellően kézzelfoghatóan.

A kétértelmű című kiállítás (ugyebár egyszerre utal az adatmentésre, illetve a informatikai-történeti értékek mentésére, gyűjtésére) az információ- és adattárolás történetét mutatja be a barlangrajzoktól, kőtábláktól napjainkig, beleértve a nyomtatás, az álló- és mozgókép- illetve hangrögzítés történetét is. A kiállítás igen gazdag tárgyi anyagot mutat be ötletesen, a vitrinekben és asztalokon tematikusan elrendezett adathordozók és -lejátszók nemcsak a fejlődés vonalát vázolják fel, de rávilágítanak a műszaki fejlődés egyre gyorsuló tempójára, valamint az olykor párhuzamosan fejlődő technológiák vetélkedésére.

Az ingyenesen megtekinthető tárlat csak rövid ideig, szeptember 21-ig tart nyitva, hétköznap 10 és 18 óra között, az újpesti Ifjúsági Házban (Budapest, István út 17.). Az informatika-történeti "roadshow" jövő héten hétfőn Szegeden, a Szent-Györgyi Albert Agórán, az NJSZT Informatika Történeti Kiállításon folytatódik, ahol az idén ötvenéves Neumann-társaságról nyílik tárlat, az "NJSZT50". Szeptember végén a 2012-ben elhunyt Kovács Győzőről, az első magyar elektronikus számítógép, az M-3 egyik építőjéről nyílik kiállítás a túrkevei Finta Múzeumban.

A Mentsük, ami menthető kiállításhöz Nagy Károly és Képes Gábor összeállításában egy kísérőkiadvány is készült, ami letölthető, illetve a helyszínen beszerezhető. A meglehetősen alapos és sokoldalú negyvenoldalas összeállítás az ékírástól a DNS alapú adattárolásig ívelően foglalja össze az adattárolás történetét, az alábbi nagyképes összeállítás pedig ízelítőt szeretne nyújtani a kiállítás anyagából.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?