Aliz
6 °C
14 °C

Naponta több milliárd képet átvizsgál a Facebook

2018.09.12. 10:29

Nagy előrelépést tett a Facebook mesterséges intelligenciával foglalkozó csapata a számítógépes látás és nyelvfelismerés területén, és ennek az eredményeként született meg a Rosetta kódnevű rendszer, amely el tudja olvasni a képekre illesztett szövegeket.

Ez azt jelenti, hogy a Rosetta simán értelmezni tudja a mémeket, ám az elsődleges feladata nem ez lesz, hanem a káros, támadó vagy uszító jellegű tartalmak automatizált szűrése.

Wat8

Első lépésben a Rosetta karakterfelismerő (OCR) algoritmusa végigpásztázza a képet, hogy van-e rajta szöveg, és ha megtalálta, első lépésben bekeretezi a lehetséges betűket. Ezután kapcsol be a mesterséges intelligencia, amely a latin, az arab és a dévanágari (hindi) írást is el tudja olvasni, és megérti a szöveg jelentését. 

Korábban is használt OCR-t a Facebook, ahhoz viszont új stratégiát kellett kitalálni, hogy a kétmilliárd felhasználó naponta feltöltött milliárdnyi képén is hatékonyan le tudja futtatni a karakterfelismerő algoritmusokat. A következő lépésekben a megértett nyelvek számát tervezik bővíteni, valamint a videók képkockáira is ki szeretnék terjeszteni az elemzést.

(TechCrunch)

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?