Hortenzia, Gergő
-2 °C
8 °C

Elviszik Franco hamvait a nemzeti mauzólemból

2018.09.13. 22:39
Nagyon hosszú és az országot megosztó vita után csütörtökön döntött a spanyol parlament: eltávolítják a reprezentatív nemzeti mauzóleumból Franco maradványait. A spanyol diktátor hamvainak elvitele a baloldal régi követelése volt.

Spanyolország hetvenes évekbeli demokratizálódása után a nemzeti kiegyezés jegyében nem indítottak eljárásokat a falangisták ellen, és a kiegyezés egyik erős jelképe volt a Caudillo kiemelt nyughelye. Az 1939-től három és fél évtizeden át uralkodó Franco emlékezetéről azonban egyáltalán nincs közmegegyezés. A múlthoz való viszony ugyanúgy megosztja a társadalmat, mint például nálunk a Horthy- vagy a Kádár-korszak.

Franco exhumálását a köztársasági hagyománnyal azonosulók régóta követelik. Azt külön botrányosnak tartják, hogy a Madrid melletti Elesettek Völgyében álló mauzóleumban a diktatúra áldozatai is ott vannak, ami a szemükben kegyeletsértés.

Franco leszármazottai ugyanakkor az exhumálás ellen tiltakoztak, bosszúról beszéltek, és arra kérték a bazilika szerzeteseit, hogy ne engedjék a fmaradványok megbolygatását.

Bár a spanyol parlament már tavaly is elfogadott egy határozatot az exhumálásról, a gyakorlatban a néppárti kormány ezt elszabotálta. Az idén azonban némileg váratlanul hatalomra jutott a baloldal, és a szocialista vezetésű kisebbségi kormány augusztusban eldöntötte, hogy eltávolítják a holttestet, a gigantikus mauzóleumot pedig a megbékélés és „a fasizmus elleni harc emlékhelyévé” teszik. Ezt csütörtökön a kormányon kívüli Podemos és a baszk és katalán pártok is támogatták a parlamentben – a megosztottságot ugyanakkor jelzi, hogy majdnem annyian (165-en) tartózkodtak a szavazásnál, mint ahányan (176) támogatták a javaslatot.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?