Albert, Lipót
2 °C
12 °C

Ismeretlen emberek éltek együtt a világ legnagyobb szárnyasával

2018.09.13. 15:43

Az ősember számlájára írható a madagaszkári elefántmadarak eltűnése, ám további régészeti bizonyítékokra lesz szükség ahhoz, hogy megállapítsák, honnan jöttek, kik voltak ezek az emberek, mikor és hogyan tűntek el a szigetről - ezt mondta Patricia Wright, a valaha élt legnagyobb szárnyasok múltjáról szóló tanulmány társszerzője, a Stony Brook-i Egyetem munkatársa.

Eddig úgy vélték, hogy az ember 2500-4000 évvel ezelőtt telepedett meg a szigeten, az új lelet azonban 6000 évvel korábbira teszi a megjelenését - írja a Science Advances tudományos lap friss számában megjelent tanulmány. A kutatók egy tízezer éves csontmaradványon találtak vadászatra és hentesmunkára valló vágásnyomokat.

A felfedezés alapján gyökeresen új elméletre van szükség, hogy Madagaszkár egyedülálló állatvilágának pusztulását megértsük

- mondta James Hansford, a Londoni Zoológiai Társaság tudósa.

Aepyornis maximus
Fotó: Wikipedia

Az ember és az elefántmadarak - valamint sok más, ma is létező állatfaj - évezredeken át egymás mellett éltek a szigeten, a madarak csak nagyjából 1000 éve pusztultak ki.

„Úgy tűnik, több mint 9 ezer éven át zavartalanul élt ugyanazon a szigeten az elefántmadár és az ember, aki ezek szerint nem jelentett túl nagy veszélyt a hely állatfajaira az eltelt évezredek nagy részében, ami új ismeretekkel szolgálhat a mai állatvédők számára” - tette hozzá Hansford.

A legalább egytonnás súlyú, állva körülbelül 3 méter magas madarak még a dinoszauruszokénál is nagyobb tojásokat tojtak. A szigeten fajaik, az Aepyornisok és a Mullerornisok más ritka fajokkal, többek között az óriáslemurokkal éltek, melyek azóta szintén kihaltak.

(MTI)

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?