Aliz
6 °C
14 °C

Pimasz muslicarobotot építettek

2018.09.14. 15:17

Muslicát utánzó autonóm szárnycsapkodó robotot mutattak be a Delfti Egyetem és a Waningen Egyetem mérnökei a Science című tudományos lapban. Munkájuk segít megismerni a parányi és bosszantóan ügyes legyecske menekülési manővereit, és ezt a kivételes repülési képességet drónok is hasznosíthatják majd.

A két egyetem 29 grammos robotja nagyon törékenynek tűnik, de a szárnyaival akár 25 km/órás sebességre is képes, és rendkívül gyorsan tud elvégezni 360 fokos fordulatokat.

Teljesen feltöltött aksiról 1 kilométert tud repülni

A robotot úgy programozták be, hogy a muslicák mozgását utánozza. Mindenki tudja, hogy ezek a szemtelen legyek könnyen elmenekülnek a feléjük suhintó tenyér elől, hogy aztán ugyanezzel a lendülettel megint az arcunk elé kerüljenek, és folyton belemásszanak a szemünkbe meg szánkba.

A Delft kutatói több mint tíz éve építenek ehhez hasonló robotrovarokat, és most jutottak el arra szintre, hogy a szerkezeteiket könnyű legyártani, elég fürgék, és sokkal hatékonyabban repülnek, mint a többi hasonló méretű hagyományos drónok.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?