Jolán
2 °C
4 °C

Kihalhatnak a teknősök a szemetelők miatt

2018.09.14. 13:01

Egyetlen műanyagdarab a tengeri teknős halálát okozhatja, és milliárdnyi úszkál belőlük a világ tengereiben. Kutatók szerint 22 százaléka veszélye annak, hogy egyetlen falat műanyag megölje az állatot, tizennégy darabnál viszont 50 százalék a halálozási arány. A vizsgálatok szerint kétszáz darab már elkerülhetetlen halált jelent.

Aggódnak a tudósok a teknősfajok megmaradása miatt

Egyre több áldozatot szed a tengerekbe ömlő emberi szemét, és a fiatal állatok különösen nagy veszélyben vannak, mert sokkal többnek kerül műanyag a szervezetébe. Ennek az az oka, hogy a kis teknősök az áramlásokkal hánykolódnak a tengeren, pont mint a szemét, ami körülveszi őket.

A kutatók attól tartanak, hogy egyre kevesebb teknős jut el a szaporodásképes korba, és ennek hosszú távú következménye lesz a fajok túlélési esélyeire.

A tengeri teknősök emésztőrendszere alakult ki, hogy ami oda bejut, az ott is marad, nem tudják visszaöklendezni. Elég akár egyetlen filmvékonyságú plasztikdarab, hogy elzáródjon a belük, és ebbe belepusztuljanak.

(BBC)

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?