Albert, Lipót
3 °C
12 °C

Lenyűgöző módon riadóznak a megtámadott növények

2018.09.14. 10:23

Ideje megváltoztatni azt a nézetet, hogy a növények csak szélben susogó magatehetetlen díszei a világnak, egy kutatásban ugyanis sikerült igen látványos módon kimutatni, hogy egy támadás esetén riadólánc indul be bennük.

Fluoreszcens fénnyel mutatták be a tudósok, hogy milyen jeleket adnak le a növényi sejtek, amikor például elkezdi rágcsálni a levelüket egy hernyó. Alig pár másodperccel a támadás után elindulnak a jelek, és a sérüléstől kiindulva nagyjából két perc alatt végigfutnak az egész növényen, másodpercenként egy milliméteres terjedéssel.

Amennyire csak lehetséges, a növény válaszreakciót indít, és mivel elfutni egészen biztosan nem tud, általában valamilyen kémiai anyag bocsát ki magából.

A tudósok jó ideje ismerték ezt a védelmi mechanizmust, ám most először sikerült ilyen jól végigkövetni a működését. A kutatás két vezető tudósa, Simon Gilroy és Masatsugu Toyota azt gyanították, hogy a kalciumionnak van szerepe a jelek továbbításában, ezért úgy alakítottak át modellnövényeket, hogy kalcium hatására fénykibocsátó fehérjét állítsanak elő.

A számításuk bejött, a vizsgált alanyok úgy világítottak, mint egy karácsonyfa.

Korábbi kutatásokban a svájci Ted Farmer kimutatta, hogy a védekezéssel összefüggő elektromos jelek a glutamáttól függnek, ami egy ismert neurotranszmitter az állatokban és jeltovábbító szerepe van a növényekben. Gilroy és Toyota ezért egy második kísérletben azt is demonstrálta, hogy a genetikai mutációval glutamát-mentesített növényekben megszűnik a nagyobb hatótávolságú jelküldés. Ez arra utal, hogy a sérülés helyén kibocsátott glutamátnak kulcsfontosságú szerepe van a kalciumlöket beindításában.

Azt kell még bebizonyítani a kutatópárosnak, hogy nem a glutamát tesz meg a növényben nagyobb távolságokat, hanem az általuk mondott kalcium.

(Gizmodo)

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?