Salamon
12 °C
13 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Sehol nincs az Apple csodatöltője

airpower-charging-dock
2018.09.17. 13:58

Nagyon úgy néz ki, hogy nem lesz rövid időn belül piacképes termék az Apple vezeték nélküli töltőjéből, az AirPower-ből. A cég a 2017-es keynote-on mutatta be az iPhone X-nel együtt az alátétszerű töltőt, amire csak egyszerűen rátéve lehet egyszerre több Apple-terméket is tölteni. Akkor az az ígéret hangzott el, hogy 2018-ban piacra kerül az Airpower. A bejelentés óta egy év eltelt, a töltő sehol, és a múlt szerdai keynote-on már szóba se került, nyúlfarknyi említés erejéig sem.

Sonny Dickson Apple-témákra szakosodott blogger-újságíró értesülései szerint könnyen lehet, hogy soha nem is lesz piacképes terméke az AirPower-ből, hacsak lényegi változtatásokat nem eszközölnek a konstrukción. Dickson úgy tudja, hogy három alapvető gond van a töltővel:

  1. Túlmelegszik: működése közben annyi hő keletkezik, amit nem képes elvezetni, ezzel pedig a töltőképesség jószerével megszűnik.
  2. Az eszközök közti kommunikáció bugos: például a ráhelyezett okosórával nem megfelelő a kapcsolat, nincs megbízható adatátvitel, nem tudni, hogy valóban a kívánt szintre töltődik-e a kütyü.
  3. Mechanikai problémák, interferencia-zavarok: a töltő belsejében kb. 21-24 különféle méretű, szorosan egymás mellé, egymásra rakott elektromos tekercs működik, de a konstrukció nem igazán kiforrott, ezért ezek közt működést zavaró interferencia lép fel, nagyban csökkentve a teljesítményt. Mindezek mellett a töltő áramköri rendszere is annyira bonyolult, hogy a mérnökök nem boldogulnak a vékony és kis méretű eszközbe való beleszuszakolással.

Ha az Apple hajlandó lenne nagyobb és vastagabb eszközt építeni, mindezzel nem lenne gond, de a dizájnkérdésekben hajthatatlan cégvezetés erre a kompromisszumra nem hajlandó. Sonny Dickson szerint az eszközt hivatalos oldalról övező drámai csend arra utal, hogy a tavaly bemutatott formában nem valósul meg az AirPower, sokkal valószínűbb, hogy egy teljesen új és funkcióiban eltérő termék jelenik majd meg valamikor e név alatt.