Befüvezi a homárokat főzés előtt egy amerikai étterem

2018.09.18. 14:02

Jó ideje folyik a diskurzus arról, hogy mennyire állatkínzás élve megfőzni a rákféléket, például a homárokat. (A miértekről itt olvasható egy korábbi cikkünk.) Az állatvédők kiállnak amellett, hogy barbárság lobogó vízbe dobni élő homárokat, még akkor is, ha nincs annyira fejlett idegrendszerük, hogy hozzánk hasonló módon érzékelni tudnák a súlyos égési sérüléseket.

Az Independent cikke szerint egy amerikai étterem új, humánusnak gondolt eljárást dolgozott ki a homárfőzésre: a Maine államban található Charlotte Legendás Homármenedéke (Charlotte's Legendary Lobster Pound) nevű étteremben főzés előtt befüvezik a homárokat. Legalábbis a tulaj, Charlotte Gill szerint náluk ez történik az ízeltlábú tengeri állatokkal, mielőtt a főzőfazékba kerülnének, és ezzel egyrészt kíméletesebb halált halnak, másrészt finomabb lesz a húsuk is. "Az állatot így is, úgy is megöljük. Sokkal humánusabb, ha ilyen kedves módon segítjük át a halálba."

Fotó: Charlotte's Legendary Lobster Pound / Facebook

Az étterem ötlete az, hogy ha marihuánafüstöt buborékoltatnak át a homárok vizén főzés előtt, akkor azzal kellő mértékben leszedálják őket, így kevesebb fájdalmat éreznek, miközben élve megfőzik őket. Állításuk szerint idénre sikerült tökéletesíteni a módszert, úgy, hogy a homár húsába nem kerül kannabisz-származék, és bíznak abban, hogy vendégeik a beállt és begőzölt homárokat választják majd a jövőben a simán megfőzöttek helyett.

A leginkább reklámfogásnak tűnő módszerrel alapvetően két gond van. Egyfelől semmiféle tudományos megalapozottsága nincs az eljárásnak, nem tudni, hogy a marihuána hatóanyaga, a tetra-hidro-kannabinol (THC) fájdalomcsillapító, kábító hatással lenne a homárokra, a kutatók eddig emlősökben, madarakban, hüllőkben és halakban találtak olyan idegrendszeri receptorokat, amik érzékenyek a THC-re. Másfelől a THC vízben nem oldódó, olajszerű anyag, amiből nem kerül semmi a homárok vizébe, akárhányszor buborékoltatják át rajta a füstöt, viszont annál inkább beleoldódnak a különféle mérgező anyagok, amik a fű elégetésével keletkeznek (és ami miatt egészségesebb vízipipával szívni a kannabiszt).

Elindult az Indamedia média és marketing-kommunikációs kiadványa.

További szakmai tartalmakért kattints és kövess bennünket!

MEGNÉZEM
Ma is tanultam valamit 5

Megint 150 vadonatúj, izgalmas téma ismét meglepő válaszokkal

MEGVESZEM