Helén
9 °C
23 °C
Index - In English In English Eng

Eredmények

Karácsony Gergely

Ellenzéki Összefogás
50.87%

Tarlós István

FIDESZ-KDNP
44.09%

Öt másodpercenként meghal egy gyerek a világon

2018.09.18. 13:13

Öt másodpercenként meghalt egy gyermek tavaly a világon. Az ENSZ kedden kiadott jelentése szerint a legtöbb halálozás megelőzhető lett volna, mivel azokat főként a víz, a higiénia, a táplálkozás és az egészségügyi alapellátás hiánya okozta, írja az MTI.

Az UNICEF, az Egészségügyi Világszervezet és a Világbank közös jelentése szerint 6,3 millió, 15 éven aluli gyermek halt meg a világon 2017-ben. Az elhunyt gyerekek közül 5,4 millió nem érte meg az ötödik évét, a felük pedig újszülött volt.

"Olyan egyszerű megoldásokkal, mint a gyógyszerek, tiszta víz, áram és oltóanyagok, drasztikusan csökkenteni lehetne a halálozások számát" – jelentette ki Laurence Chandy, az ENSZ gyermekalapja, az UNICEF szakértője. Sürgős beavatkozás nélkül 2018 és 2030 között 56 millió öt éven aluli gyerek – a felük újszülött – fog meghalni, tette hozzá.

Tavaly az öt év alatti halálozások fele a Szaharától délre elterülő afrikai térségben következett be: minden 13. gyerek elhunyt az ötödik születésnapja előtt. A gazdag országokban az öt éven aluli gyermek közül minden 185. halt meg, közölte a jelentés. Az ötéves koruk előtt elhunyt gyermekek többsége megelőzhető okok miatt vesztette életét: olyanok miatt, mint a születéskor fellépő komplikáció, tüdőgyulladás, hasmenés, újszülöttkori fertőzés és malária.

Az öt és 14 éves közötti korcsoportban a sérülések, balesetek a vezető halálokok, különösen sokan hunynak el fulladás vagy közúti baleset következtében.

A gyerekek életük első hónapjában a legsérülékenyebbek, 2017-ben 2,5 millió újszülött hunyt el ebben az időszakban. A Szaharától délre fekvő térségben és Dél-Ázsiában kilencszer nagyobb volt az első hónapban bekövetkezett halálozás, mint a gazdag országokban.

A jelentés ugyanakkor kiemelte, hogy világszerte jóval kevesebb gyerek hal meg, mint harminc évvel ezelőtt. 1990-ben 12,6 millió öt éven aluli hunyt el, ennek kevesebb, mint a fele, 5,4 millió halálozás történt tavaly. A csaknem három évtized alatt az 5-14 éves korosztály halálozása is 1,7 millióról egymillió alá csökkent. "Jelentős haladást értünk el a gyerekek megmentése terén 1990 óta, de továbbra is milliók halnak meg amiatt, hogy kinek és hova születtek" – hívta fel a figyelmet Chandy.

A gyermekhalálozás visszaszorítása az ENSZ 2000-ben elfogadott Millenniumi Fejlődési Céljai között is szerepelt. Abban az évben 11,2 millió 15 éven aluli gyermek halt meg megelőzhető betegségekben, a tiszta víz hiánya, az alultápláltság vagy születési szövődmények miatt.

A nemzetközi szervezet 2015-ben a millenniumi célokat 17 Fenntartható Fejlődési Célra módosította, amelyek elérésével 2030-ra fel akarja számolni a szegénységet, az egyenlőtlenségeket és más globális problémákat, miközben olyan törekvéseket támogat, mint a fenntartható energia. Tavaly azonban az ENSZ bejelentette, hogy túl lassú az előrehaladás a kitűzött célok eléréséhez, főként a helyi konfliktusok és háborúk miatt.