Orsolya
7 °C
15 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Öt másodpercenként meghal egy gyerek a világon

2018.09.18. 13:13

Öt másodpercenként meghalt egy gyermek tavaly a világon. Az ENSZ kedden kiadott jelentése szerint a legtöbb halálozás megelőzhető lett volna, mivel azokat főként a víz, a higiénia, a táplálkozás és az egészségügyi alapellátás hiánya okozta, írja az MTI.

Az UNICEF, az Egészségügyi Világszervezet és a Világbank közös jelentése szerint 6,3 millió, 15 éven aluli gyermek halt meg a világon 2017-ben. Az elhunyt gyerekek közül 5,4 millió nem érte meg az ötödik évét, a felük pedig újszülött volt.

"Olyan egyszerű megoldásokkal, mint a gyógyszerek, tiszta víz, áram és oltóanyagok, drasztikusan csökkenteni lehetne a halálozások számát" – jelentette ki Laurence Chandy, az ENSZ gyermekalapja, az UNICEF szakértője. Sürgős beavatkozás nélkül 2018 és 2030 között 56 millió öt éven aluli gyerek – a felük újszülött – fog meghalni, tette hozzá.

Tavaly az öt év alatti halálozások fele a Szaharától délre elterülő afrikai térségben következett be: minden 13. gyerek elhunyt az ötödik születésnapja előtt. A gazdag országokban az öt éven aluli gyermek közül minden 185. halt meg, közölte a jelentés. Az ötéves koruk előtt elhunyt gyermekek többsége megelőzhető okok miatt vesztette életét: olyanok miatt, mint a születéskor fellépő komplikáció, tüdőgyulladás, hasmenés, újszülöttkori fertőzés és malária.

Az öt és 14 éves közötti korcsoportban a sérülések, balesetek a vezető halálokok, különösen sokan hunynak el fulladás vagy közúti baleset következtében.

A gyerekek életük első hónapjában a legsérülékenyebbek, 2017-ben 2,5 millió újszülött hunyt el ebben az időszakban. A Szaharától délre fekvő térségben és Dél-Ázsiában kilencszer nagyobb volt az első hónapban bekövetkezett halálozás, mint a gazdag országokban.

A jelentés ugyanakkor kiemelte, hogy világszerte jóval kevesebb gyerek hal meg, mint harminc évvel ezelőtt. 1990-ben 12,6 millió öt éven aluli hunyt el, ennek kevesebb, mint a fele, 5,4 millió halálozás történt tavaly. A csaknem három évtized alatt az 5-14 éves korosztály halálozása is 1,7 millióról egymillió alá csökkent. "Jelentős haladást értünk el a gyerekek megmentése terén 1990 óta, de továbbra is milliók halnak meg amiatt, hogy kinek és hova születtek" – hívta fel a figyelmet Chandy.

A gyermekhalálozás visszaszorítása az ENSZ 2000-ben elfogadott Millenniumi Fejlődési Céljai között is szerepelt. Abban az évben 11,2 millió 15 éven aluli gyermek halt meg megelőzhető betegségekben, a tiszta víz hiánya, az alultápláltság vagy születési szövődmények miatt.

A nemzetközi szervezet 2015-ben a millenniumi célokat 17 Fenntartható Fejlődési Célra módosította, amelyek elérésével 2030-ra fel akarja számolni a szegénységet, az egyenlőtlenségeket és más globális problémákat, miközben olyan törekvéseket támogat, mint a fenntartható energia. Tavaly azonban az ENSZ bejelentette, hogy túl lassú az előrehaladás a kitűzött célok eléréséhez, főként a helyi konfliktusok és háborúk miatt.