Orsolya
7 °C
14 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Tíz évig is eltarthat a leégett brazil múzeum helyreállítása

2018-09-03T230614Z 1884267132 RC18E29A1620 RTRMADP 3 BRAZIL-FIRE
2018.09.19. 13:38

Hosszú évekbe telik majd a leégett brazil Nemzeti Múzeum és gyűjteményének helyreállítása a helyszínre érkezett UNESCO-szakértők szerint – írja az MTI.

A korábbi, más országokban szerzett tapasztalatok alapján akár tíz évig is tarthat, amíg legalább a gyűjtemény egy részét helyre tudják állítani – mondta kedden José Luiz Pedersoli, a kulturális értékek megőrzésével és restaurálásával foglalkozó nemzetközi központ munkatársa, aki az UNESCO szakértőcsoportjával mérte fel a múzeum állapotát.

Pedersoli szerint éveket vihet el a takarítás, a dokumentálás és a stabilizálás. Példaképpen a kölni, felbecsülhetetlen értékű ritkaságokat őrző városi levéltár összeomlott épületének esetét hozta fel, ahol tíz évvel a történtek után még mindig csupán a gyűjtemény 20 százalékát sikerült olyan állapotba hozni, hogy kiállítható legyen.

A brazil kulturális szakemberek a tűz után leszögezték, hogy újjá akarják építeni a múzeumot Rio de Janeiróban. Számos ország, köztük Németország, Olaszország, Franciaország, Kanada és az Egyesült Államok is felajánlotta ehhez a segítségét.

A tűz okait még mindig vizsgálják. A katasztrófa nyomán kiderült, hogy az egymást követő brazil kormányok nem juttattak elegendő forrást a múzeum működtetéséhez, noha köztudott volt, hogy nem megfelelő a tűzvédelme. A 200 éves múzeum több mint 20 millió tárgyat tartalmazó gyűjteményének 90 százaléka elpusztult a tűzben.

Nyitókép: Ricardo Moraes/ Reuters