Orsolya
7 °C
14 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Tízmillióan lettek gümőkórosok tavaly

2018.09.19. 08:23

Világszerte mintegy 10 millió tuberkulózisos megbetegedés volt tavaly, derült ki az Egészségügyi Világszervezet (WHO)keddi jelentéséből. A becslések szerint 2017-ben 1,6 millió ember halt meg a leggyakrabban a tüdőt megtámadó betegségben, írja az MTI.

A WHO tavaly 6,4 millió esetet jegyzett fel hivatalosan, de a szervezet becslései szerint ez a szám eléri a 10 milliót is, ami annak tudható be, hogy nem ismerik fel, vagy nem jelentik időben a megbetegedéseket.

A jelentés szerint a világ minden országában előfordult megbetegedés, ráadásul minden korosztályban, de az esetek kétharmadát nyolc országban jegyezték fel: Indiában, Kínában, Indonéziában, a Fülöp-szigeteken, Pakisztánban, Nigériában, Bangladesben és Dél-Afrikában.

A fejlettebb országokban jóval alacsonyabb volt a fertőzések száma, az amerikai és az európai kontinensekről csak az összes feljegyzett eset 6 százaléka származik.

A tbc miatti halálozás aránya azonban csökkenő tendenciát mutat, évente 3 százalékkal kevesebb halálos kimenetelű megbetegedés történik. Becslések szerint 2000 és 2017 között 42 százalékkal csökkent a tbc miatti halálozások száma.

A WHO-jelentés rámutatott, hogy a világ népességének mintegy negyede hordozza a kórokozó baktériumot, mindazonáltal a fertőzöttek kis számánál vezet ez megbetegedéshez.