Gyöngyi
5 °C
14 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

16,5 milliárd forintnyi kriptopénzt loptak el egy japán váltótól

2018.09.20. 10:49

A japán pénzügyi felügyelet (FSA) szigorú előírásai ellenére ismét hatalmas összeget, 6,7 milliárd jen (16,5 milliárd forint) értékű kriptodevizát loptak el hekkerek egy japán váltóból – közölte csütörtökön a váltót üzemeltető vállalat.

Az oszakai székhelyű Tech Burea közleményében arról tájékoztatott, hogy felfüggesztette a váltó működését, miután a múlt pénteken több fajta kriptodevizát – a többi között bitcoint és monacoint – loptak el nagy mennyiségben két óra leforgása alatt. A váltó hétfőn észlelte a rendellenességet a számítógépes rendszer működésében, és rá egy napra derített fényt a lopásra – írja az MTI.

A japán pénzügyi felügyelet nyomozást indított, és ellenőrzi, hogy a vállalat megtette-e a hasonló támadások elkerüléséhez szükséges intézkedéseket. Az FSA az év elején szigorú ellenőrzéseket vezetett a kriptodeviza-váltóknál, miután januárban a mostani összeg tízszeresének, 58 milliárd jennek megfelelő kriptodevizát loptak el a Coincheck elektronikus kereskedési platformról.

A japán rendőrség szerint az idei év első hat hónapjában 158 hasonló hekkertámadás történt, számuk megháromszorozódott az előző év hasonló időszakához képest. Míg a tavalyi év első felében 115 millió jennek (282 millió forintnak) megfelelő digitális pénzt loptak el, az idei évben ez az összeg már 60,5 milliárd jenre (150 milliárd forintra) rúgott, jórészt a Coincheknél történt hatalmas lopás miatt.

Az újabb nagyszabású hekkertámadás ismét ráirányította a figyelmet a kriptodeviza-váltás szabályozásának nehézségeire. Míg a világ nagy részén még nincs szigorú szabályozás és a politikai döntéshozók most igyekeznek megoldást találni az ellenőrzésre, Japánban a világ első országaként tavaly fogadták el a bitcoint legalizáló törvényt, és szabályozták a digitálisdeviza-váltók működését. Tokiót az a cél vezérelte, hogy a pénzügyi technológiai (fintech) iparág innovációit a gazdasági növekedés ösztönzésére használja ki.