Megtalálhatták Cook kapitány Endeavor hajóját

2018.09.20. 22:20

A Rhode Island-i Newport kikötőjének egy szegletében lehet a hullámsírja James Cook angol hajóskapitány Endeavour nevű hajójának - írja az MTI. 

Endeavour Sail 1020x573

A Sydneyben működő Ausztrál Nemzeti Tengerészeti Múzeum (ANMM) és a víz alatti régészettel foglalkozó Rhode Island Marine Archaeology Project (RIMAP) szakemberei a newporti kikötőben fognak pénteki sajtótájékoztatójukon beszámolni az eredményeikről, valamint egy távérzékelési eljárással készített képet is bemutatnak hajó feltételezett hullámsírjáról, amely szerintük a Newporthoz tartozó Goat Island partjainak közelében van.

A múzeum egyik munkatársa, Shirani Aththas szerint a 250 éves Endeavour esetében nem olyan roncsra kell gondolni, mint, amilyen VIII. Henrik egykori zászlóshajója, a Mary Rose, amelyet egészben emeltek ki a vízből.

"Ebben az esetben valószínűleg gerenda- és hajótestdarabokat foguk találni" 

A roncsok kétséget kizáró azonosítására azonban csak a jövőre tervezett kiemelésüket követően lesz lehetőség. A faanyagok és szögek vizsgálata, valamint egyéb elemzések 18 hónapot vehetnek igénybe.

Kathy Abbass, az RIMAP alapítója és vezetője egy 1998-as levéltári kutatás során fedezte fel, hogy a nagyjából 32 méter hosszú Endeavour annak a 13 hajóból álló flottának a része volt, amelyet a britek elsüllyesztettek 1778-ban az amerikai függetlenségi háború idején, hogy eltorlaszolják a kikötőt. A hajót addigra Lord Sandwichre keresztelték át.  • Tippek
  • Betét