Edina
0 °C
8 °C
Index - In English In English Eng

558 millió évvel ezelőtt élt a világ legősibb állata

2018.09.21. 21:37

A világ legősibb, 558 millió évvel ezelőtt élt állatát azonosították tudósok, írja az MTI. Az erről publikált tanulmány a Science folyóiratban jelent meg.

A kutatók a Dickinsonia, egy ovális alakú, akár 140 centiméter hosszúságú lény zsírmolekuláit fedezték fel egy fosszíliában. Az állat az ediakara bióta (vagy ediakara élőlénykör) egyik jellegzetes tagja volt, ami 20 millió évvel a modern állati élet kambriumi robbanása előtt élt.

Az Ausztrál Állami Egyetem tudósai által vezetett kutatócsoport az Oroszország északnyugati részén húzódó Fehér-tenger elhagyatott partvidékén olyan kitűnő állapotban találta meg a fosszíliát, hogy az még mindig tartalmazott koleszterinmolekulákat. A kutatócsoport szerint a Dickinsoniaként azonosított állat a legősibb ismert állatfosszília, ami ráadásul sok évtizedes rejtélyt is megoldott.

Az általunk megtalált megkövesedett zsírmolekulák azt bizonyítják, hogy 558 millió évvel ezelőtt az állatok nagyok és kiterjedtek voltak, sok millió évvel az előtt, ahogy korábban gondoltuk

– mondta Jochen Brocks egyetemi docens, a tanulmány vezető kutatója.

A Dickinsonia-fosszíliák jelentik az összekötő kapcsot a baktériumok uralta ősi világ és a nagy állatok világa között, amelyek 540 millió évvel ezelőtt, a kambriumi robbanás (amikor az összetett állatok és más makroszkopikus organizmusok, mint a puhatestűek, férgek, ízeltlábúak és szivacsok válnak uralkodóvá) alatt jelentek meg.