Nándor
9 °C
20 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Dél-Afrikából terjedhetnek el a világ legundorítóbb gyárai

agriprotein-4
2018.09.21. 14:21

Újszerű módszert dolgozott ki egy dél-afrikai cég, amivel állati takarmányt lehet előállítani élelmiszerhulladékból, derül ki a CNN Money riportjából. A Jason és David Drew testvérpár által 2008-ban alapított AgriProtein légylárvákat (avagy nyüveket) tenyészt emberi vagy állati fogyasztásra már alkalmatlan élelmiszermaradékon.

Mivel naponta több százmillió petét is raknak a legyek például rothadó húson, a petékből kikelő, a hulladékon hízó lárvákat a szükséges feldolgozást követően állateledelként lehet hasznosítani. A testvérpár szerint a lárvaeledel környezetkímélő és fenntartható alternatívát nyújt például a halliszttel szemben, ami széles körben alkalmazott állati takarmány.

A jelenleg kétszázmillió dolláros értékűre becsült cég háromféle terméket gyárt a nyüvekből, ebből az egyik az elsősorban baromfiknak, halaknak szánt fehérjedús takarmány, ezen kívül olajat és trágyát is nyernek a légylárvákból.

A Bill and Melinda Gates alapítvány támogatásával létrejött AgriProteinnek már két légygyára van, egy Fokvárosban és egy Durbanban. Egy-egy gyár 8,4 milliárd legyet "foglalkoztat" és naponta 276 tonna élelmiszerhulladékot dolgoz fel. A legyek egy nap 340 millió petét raknak a hulladékba.

A kezdeti technológiai és finanszírozási nehézségeken mostanra túllendülő cég tavaly már 10 millió dolláros szerződést kötött egy mérnöki céggel, hogy 2024-re világszerte száz légygyár jöhessen létre, Ázsiában, Európában, a közel-keleten és az Egyesült Államokban.