Elza
-3 °C
1 °C

Halálos áldozatokat szed a kolera Nigériában

2018.09.21. 15:10

Hatvanegy ember kolerafertőzésben meghalt, ötven másikat kórházban ápolnak Nigéria északkeleti Yobe államában, közölte pénteken a központi kormány. Az elmúlt két hónapban 906 koleramegbetegedést regisztráltak a hivatalos adatok szerint, írja az MTI. A helyi kormányzat járványhelyzetet hirdetett és közölte, hogy hat területen tapasztaltak megbetegedéseket a fertőzött víz miatt.

A kolera olyan súlyos kiszáradást okoz, amely folyadékpótlás nélkül pár órán belül halálos lehet. A baktérium a megfertőzött emberek székletével, hányásával és az ezzel szennyezett vízzel terjed, és a folyadék révén gyümölcsökön, zöldségeken is megtelepszik.

Muhammad Kawuwa egészségügyi biztos elmondta, Yobe állam egyes területeiről hasmenéses megbetegedésekről kaptak hírt, amelyekről a laboratóriumi vizsgálatok után bebizonyosodott, hogy kolerafertőzésre vezethetők vissza. A tisztségviselő úgy vélekedett, hogy a járvány az érintett területeken a közegészségügyi létesítmények hiányára, valamint arra vezethető vissza, hogy a heves esőzések miatt keletkezett árvizek az elmúlt időkben elárasztották a vízvételi helyeket.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO), a nigériai járványügyi központ és más helyi egészségügyi szervezetek jelenleg azon munkálkodnak, hogy hitelesen megállapítsák a járvány okát és felmérjék a szükséges ellenintézkedések mértékét.

Nigériában a rossz vízellátási rendszer miatt gyakori a kolerajárvány, különösen a sűrűn lakott területeken. Az év eleje óta 16 353 esetet regisztráltak - az illetékes hatóságok adatai szerint.