Előd
8 °C
17 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Izgalmas árnyékszelfit lőtt magáról a japán űrszonda

fig3
2018.09.21. 16:30

A japán űrügynökség (Jaxa) bízik abban, hogy sikeresen landolt a Hajabusza-2 űrszonda két mintavevő rovere a 162173 Rjugu aszteroida felszínén, és ezzel fontos mérföldkőhöz ért a mintavevő küldetés. Annyi bizonyos, hogy a Hajabusza-2-ről a két rover (Rover 1A és Rover 1B) levált, hogy a kisbolygó felszínére ereszkedve kőzetmintákat gyűjtsenek. A sikeres landolást megerősítő adatokra egyelőre még várnak az irányítóközpontban, írja a BBC.

A Hajabusza-2 a tervek szerint további két mintavevő eszközt bocsájt még a kisbolygó felszínére (Rover 2 és MASCOT), valamint egy becsapódó egység segítségével több méter átmérőjű krátert is váj a kisbolygó felszínébe, hogy a kráterben lévő, felszín alatti anyagokból mintákat vehessen. A mintákat a Földre visszatérő kapszulában tárolja.

Az, hogy sikerült-e a két rovernek épségben landolni, egy-két napba is beletelik, míg kiderül (ennyi idő, mire megjönnek az adatok a Rjuguról. Addig is a Jaxa pénteken kiadott egy sor fotót, amik a Hajabusza-2 ONC-W1 nagy látószögű navigációs kamerájával készültek, az alábbi kettő egész közelről, kb 80 méteres távolságból:

Fotó: Jaxa

A képeken jól látszik az űrszonda árnyéka, sőt az ellenfényhatás is (opposition effect – az árnyék körül kialakuló fényes, glóriaszerű terület). Ennyire szépen kirajzolódó, éles űrszondaárnyékot még nem nagyon láttunk, az ESA Rosetta űrszondájától kaptunk hasonlót, de az sokkal elmosódottabb folt volt a 67P/Csurjumov–Geraszimenko üstökös felszínén.

A 2014-ben útnak indított Hajabusza-2 űrszonda 2018. június 27-én érte el a Földtől mintegy 280 millió kilométerre levő 900 méter átmérőjű aszteroidát. A Hajabusza-2 az elmúlt néhány hónapot 20 kilométeres távolságban keringve töltötte, miközben megvizsgálta a felszínét. Az eközben készült fotók alapján választották ki a japán űrkutatók a megfelelő leszállópályát a kis mintavevőknek.

A Rjugut 1999. május 10-én fedezték fel a LINEAR teleszkópjával az egyesült államokbeli Új-Mexikóban, és a kutatók a Naprendszer eredetének megismerését remélik a róla most begyűjtendő anyagmintáktól. Többek között azt szeretnék kideríteni, hogy a Földön lévő víz származhat-e részben aszteroidákról.

A misszió a tervek szerint 2019 decemberében zárul, amikor a Hajabusza-2 elhagyja a Ryugut és várhatóan 2020-ban tér vissza a Földre az összegyűjtött mintákkal együtt.