Gál
8 °C
22 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Terepjáró csillagászlabort fejlesztett az ESA és a Nissan

Nissan Navara Dark Sky concept vehicle and bespoke off-road trai
2018.09.21. 05:09

A Nissan és az Európai Űrügynökség érdekes közös projekttel rukkolt elő a héten a hannoveri autókiállításon: a Navara Dark Sky koncepciójármű – egy Navara pickup és a hozzá tartozó utánfutó – kifejezetten amatőr és hivatásos csillagászok számára lett kifejlesztve.

A Navara Dark Sky lényegi részét a különleges formatervezésű utánfutó rejti: a masszív tetőt felnyitva egy erős PlaneWave csillagászati távcső bukkan elő. A felszerelés része a nagy teljesítményű hűtés (ami a távcső, illetve az akkumulátorok üzemben tartásához szükséges), a WiFi hotspot, számítógépes munkaállomás és UHF rádióadó az adatok továbbításához.

A Navara Dark Sky fényforrásai vörösek, hogy ne okozzanak semmiféle fényszennyezést az asztronómiai tevékenységek közben. Az autóban ProPilot sofőrasszisztens működik, ami segít az úttalan utakon való navigációban és megtalálni az utánfutónak a legjobb, legbiztonságosabb pozíciót a lakott területektől távoli, kellően sötét vidékeken.