Koronavírus adatok

2021. dec. 06.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Ambrus
-4 °C
3 °C

Landoltak az aszteroidán a Hajabusza-2 apró robotjai

2018.09.23. 01:01

Egy fényképpel is visszaigazolta a Hajabusza-2 űrszonda két rovere, hogy sikeresen földet értek a csaknem háromszáz millió kilométerre (800 Föld-Hold távolságra) lévő, 900 méteres aszteroidán, a Rjugun – erősítette meg a japán űrügynökség (JAXA).

Már pénteken reménykeltő képek jöttek, a leszállás megkezdésekor egy árnyékszelfit is nyomott az űrszonda, de a landolás sikere csak szombaton vált biztossá, ezzel a képpel:

A japán űrügynökség további két képet is kiadott, amik így együtt a landolás három fázisát mutatják meg:

Fotó: Hayabusa-2/Minerva-II1 / Jaxa

Kicsik és ugrálnak

A Minerva-II-1 henger alakú, alig egy kilogrammos, 18 centiméter hosszú robotjai azután megvizsgálják az 1999-ben felfedezett aszteroida felszínét, megmérik hőmérsékletét. A felszínen a gyenge gravitáció miatt nem gurulni fognak, hanem apró ugrásokkal haladnak majd – írta a Japan Times.

A Földről 2014-ben indított Hajabusza-2 a tervek szerint további két mintavevő eszközt bocsájt még a kisbolygó felszínére (Rover 2 és MASCOT), valamint egy becsapódó egység segítségével több méter átmérőjű krátert is váj a kisbolygó felszínébe, hogy a kráterben lévő, felszín alatti anyagokból mintákat vehessen. A mintákat a Földre 2020-ban visszatérő kapszulában tárolja.

A Hajabusza-2 elődje – a név japánul vándorsólymot jelent – 2003-ban indult hét éves útjára és szerzett mintát az Itokava aszteroidáról.

A vizsgálatok, az aszteroidákról érkező minták választ adhatnak arra is, milyen szerepet játszhattak általában az aszteroidák az élet megjelenésében a Földön.