Nándor
9 °C
20 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Landoltak az aszteroidán a Hajabusza-2 apró robotjai

2018.09.23. 01:01

Egy fényképpel is visszaigazolta a Hajabusza-2 űrszonda két rovere, hogy sikeresen földet értek a csaknem háromszáz millió kilométerre (800 Föld-Hold távolságra) lévő, 900 méteres aszteroidán, a Rjugun – erősítette meg a japán űrügynökség (JAXA).

Már pénteken reménykeltő képek jöttek, a leszállás megkezdésekor egy árnyékszelfit is nyomott az űrszonda, de a landolás sikere csak szombaton vált biztossá, ezzel a képpel:

A japán űrügynökség további két képet is kiadott, amik így együtt a landolás három fázisát mutatják meg:

Fotó: Hayabusa-2/Minerva-II1 / Jaxa

Kicsik és ugrálnak

A Minerva-II-1 henger alakú, alig egy kilogrammos, 18 centiméter hosszú robotjai azután megvizsgálják az 1999-ben felfedezett aszteroida felszínét, megmérik hőmérsékletét. A felszínen a gyenge gravitáció miatt nem gurulni fognak, hanem apró ugrásokkal haladnak majd – írta a Japan Times.

A Földről 2014-ben indított Hajabusza-2 a tervek szerint további két mintavevő eszközt bocsájt még a kisbolygó felszínére (Rover 2 és MASCOT), valamint egy becsapódó egység segítségével több méter átmérőjű krátert is váj a kisbolygó felszínébe, hogy a kráterben lévő, felszín alatti anyagokból mintákat vehessen. A mintákat a Földre 2020-ban visszatérő kapszulában tárolja.

A Hajabusza-2 elődje – a név japánul vándorsólymot jelent – 2003-ban indult hét éves útjára és szerzett mintát az Itokava aszteroidáról.

A vizsgálatok, az aszteroidákról érkező minták választ adhatnak arra is, milyen szerepet játszhattak általában az aszteroidák az élet megjelenésében a Földön.