László
19 °C
34 °C
Index - In English In English Eng

Nepálban kis híján megduplázódott a vadon élő tigrisek száma

2018.09.23. 14:58

Nepálban alig tíz év alatt megduplázódott a vadon élő tigrisek száma, ezzel pedig a Természetvédelmi Világszervezet (WWF) szerint meglehet az első olyan ország, ahol sikerül ezt a kitűzött célt elérni – írja az MTI.

Nepál lenyűgöző példát mutat arról, hogyan lehet elérni a célt. Azért sikerülhetett, mert ott megvan erre a politikai akarat.

– mondta el vasárnap Berlinben a WWF németországi igazgatója, Eberhard Brandes, kiemelve, hogy a dél-ázsiai országban a tigrisek élőhelyének védelmével kapcsolatos intézkedéseket következetesen végrehajtják.

A szervezet közlése szerint Nepálban 2009-ben még 121 vadon élő tigrist tartottak számon, jelenleg viszont

már 235 szabadon élő példány van az országban.

Ez egyébként azért is örvendetes, mert áprilisban még arról szóltak a hírek, hogy az állatok egymást pusztítják a területért és a zsákmányért folytatott harcban, akkor egy hónap alatt négy tigris halt meg az országban.

Száz éve még csaknem százezer tigris élt világszerte vadon, de a 2000-es évekre drasztikusan lecsökkent a populációjuk. A tigrisek kihalása elleni küzdelem mérföldköve volt az a 2010-ben Szentpéterváron tartott konferencia, amelyen annak a 13 országnak az állatvédői találkoztak, ahol még vadon élnek a nagymacskák.

Az érintett országok itt azt a célt tűzték ki, hogy megkétszerezik a tigrispopulációt, amivel 2022-re világszerte 6400 példányra nőne a vadon élő tigrisek száma.