Orsolya
7 °C
15 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

A Google titokban fontos változást vezet be a Chrome-ban

2018.09.24. 09:38

A Google aprónak tűnő, de fontos változtatást vezetett be a Chrome böngészőben, de ezt nem kötötte a felhasználók orrára – írja a ZDNet.

A Chrome eddig úgy működött, hogy lehetőséget adott arra, hogy a felhasználó bejelentkezzen a böngészőbe a Google-fiókjával, és ezzel szinkronizáljon olyan adatokat, mint a böngésző beállításai, a böngészési előzmények, a mentett jelszavak és a könyvjelzők. Ez egy remek kényelmi szolgáltatás, ha az ember tud róla, hogy igénybe veszi, és hajlandó ezért megosztani ezeket az adatokat a Google-lel. Aki viszont nem kér belőle, eddig egyszerűen nem jelentkezett be, és az adatai maradtak a gépén.

Ahogy azonban több szakértő is kiszúrta az elmúlt napokban, a böngésző a 69. kiadásától kezdve úgy működik, hogy amikor valaki bejelentkezik a Google bármelyik szolgáltatásába, például Gmailbe vagy Youtube-ra Chrome-ból, az automatikusan belépteti a böngészőbe is, ami sokakból ellenérzést váltott ki, mert attól tartanak, hogy a Google az akaratuk ellenére mászik bele az adataikba.

A Google fejlesztői reagáltak az aggodalmakra, és közölték, hogy a beléptetéssel a szinkronizálás nem indul meg automatikusan, hanem továbbra is csak akkor, ha a felhasználó külön kéri. Másrészt azt állítják, éppen a magánszféra védelme érdekében vezetik be ezt a változtatást, mert ha ugyanazt a böngészőt többen is használják, és nem jelentkeznek át, az adatok véletlenül összekeveredhetnek.

Ennek ellenére sokan továbbra is ki vannak akadva, részben a szabad választás elvétele miatt, részben azért, mert a Google magától egyáltalán nem közölte a változtatást, holott a Chrome 69-et már szeptember 5-én kiadták. További kritika, hogy a cég a szinkronizálási felületet is áttervezte, amitől kevésbé világos, hogy mikor milyen adatunkat osztjuk meg a Google-lel.