Nándor
8 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mostantól bárki használhatja a francia kiberügynökök operációs rendszerét

2018.09.24. 12:26

A francia Nemzeti Kiberbiztonsági Ügynökség (ANSSI) nyílttá tette az eddig csak kormányzati használatra szánt, saját fejlesztésű operációs rendszerét – írja a ZDNet.

A CLIP OS nevű rendszer a Linux egy változata, amelyet arra fejlesztettek, hogy különösen ellenálló legyen a kártékony kódokkal szemben és fokozottan védje az érzékeny információkat. A lényege, hogy teljesen elkülöníti és külön szoftveres környezetben kezeli a nyilvános és az érzékeny adatokat.

Az ANSSI több mint tíz éve dolgozik a rendszeren. Most két verziót adtak ki, a CLIP OS 4 a stabil változat, de erről még minden dokumentáció csak franciául érhető el. A CLIP OS 5 még alfa verzió, vagyis korai stádiumban jár a fejlesztése, de ehhez már az angolul tudók is könnyebben hozzáférhetnek.

A rendszer saját honlapot is kapott, minden további információ ezen érhető el.