Hedvig
5 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

127 millió éves madárfajt azonosítottak Kínában

2018.09.25. 15:20

Egy 127 millió évvel ezelőtt élt madárfajt azonosítottak kínai kutatók, akik szerint az ország északkeleti részén feltárt ősmaradvány új információkkal szolgál a madarak fejlődéséről a repülési képesség kialakulásának korai szakaszában – írja az MTI.

A Kínai Tudományos Akadémia gerinces paleontológiai és paleoantropológiai intézetének munkatársai az amerikai tudományos akadémia lapjában (PNAS) számoltak be a kréta időszak hajnalán élt madár remek állapotban fennmaradt teljes csontvázán és toll-lenyomatain végzett vizsgálataikról.

Az elemzések szerint az állat a repülés evolúciójának egy kulcsfontosságú időszakában élt: a madarak ekkor már megváltak hosszú, csontos farkuktól, de még nem jelentek meg a repülésben szerepet játszó tollak a megrövidült farkukon.

A kutatók a Jinguofortis perplexus nevet adták a már kihalt fajnak. A kínai jinguo, vagyis női harcos és a latin fortis, vagyis bátor szavakból képzett Jinguofortis nemzetségnév a világ női tudósai előtt tiszteleg.

A Jinguofortis perplexus nagyon egyedi tulajdonságokkal bírt. Apró fogai a vele rokonságban álló theropoda dinoszauruszokéra emlékeztet; rövid, csontos farka a csigolyák összenövésével keletkezett csontos képződményben (pygostyle) végződött; az emésztőcsatornájában talált gasztrolitok (gyomorkövek) tanúsága szerint döntően növényekkel táplálkozott; volt egy harmadik ujja, amely mindössze két csontból állt; a vállízülete szerkezete pedig arról árulkodik, hogy a Jinguofortis perplexus feltehetőleg kicsit máshogy repült, mint a mai madarak.