Előd
8 °C
17 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

A világ legnépszerűbb gyomirtója szerepet játszhat a méhek pusztulásában

2018.09.25. 14:57

A világszerte legtöbbet használt gyomirtószer hatóanyaga, a glifozát károsítja a méhek emésztőrendszerében élő jótékony baktériumokat, így a méhek hajlamosabbak elkapni halálos fertőzéseket – írja a Guardian.

A méhek szerepe kulcsfontosságú a globális élelmiszeriparban, mert a termékeny kétharmadának a beporzásában részt vesznek. Azt már idén tavasszal bebizonyították a kutatások, hogy a neonikotinoid tartalmú rovarirtók ártalmasak a méhekre nézve.

A Monsanto által előállított – és a Roundup nevű gyomirtóban a boltokba kerülő – glifozát ezzel szemben közvetlenül nem hat a méhekre, mert egy olyan enzimet támad, amely csak növényekben és baktériumokban található meg. Egy új kutatás viszont kimutatta, hogy a szer károsítja az emésztőrendszerükben található mikrobákat, amelyek segítik a méhek növekedését és védik őket a kórokozók ellen. Ezzel a glifozát a kutatók szerint hozzájárulhat a méhek globális pusztulásához.

A glifozátról már eddig is lehetett tudni, hogy közvetetten árt a méheknek, hiszen elpusztíthatja a számukra fontos vadvirágokat. A mostani kutatás azonban ennél direktebb hatást is megállapított: azt találta, hogy a glifozátnak kitett fiatal dolgozó méhek gyakrabban pusztultak bele egy gyakori baktériumba, mint a glifozáttal nem találkozott társaik. Ez egybevág azzal a júliusi tanulmánnyal, amely szerint a méhlárvák lassabban növekednek és gyakrabban pusztulnak el a glifozát miatt; illetve egy 2015-ös kutatással, amely arra jutott, hogy a földeken található glifozátkoncentráció csökkenti a kifejlett méhek kognitív képességeit, így nehezebben találnak vissza a kaptárba.

Oliver Jones, a Melbourne-i RMIT Egyetem kémikusa ugyanakkor némi kritikát fogalmazott meg a Guardiannek az új tanulmánnyal kapcsolatban. Szerinte a kutatók által használt glifozátmennyiség túl magas volt a gyakorlatban használthoz képest, így az eredmények csak azt támasztják alá, hogy a szer árthat a méhek mikrobiomjának, de azt nem, hogy ez a való életben tényleg meg is történik.

A Monsanto is tiltakozik, a cég szerint kutatások sokasága bizonyította már be a glifozátról, hogy nem mutatható ki valós veszély az emberekre, az állatokra vagy a környezetre. Ennek a megítélése azonban ellentmondásos és régóta folyik róla vita, ahogy arról mi is írtunk a gabonapelyhekben található glifozátmaradványokkal kapcsolatban.

A méhpusztulás jelenségéről és a probléma súlyáról nemrég a Somogy megyei tömeges méhpusztulás kapcsán írtunk részletesebben.