Nándor
9 °C
20 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

A Roszatom fejleszt szupravezetőt a CERN-nek

2018.09.26. 08:44

Az európai részecskefizikai kutatóintézet, a CERN tervezett új részecskegyorsító projektjéhez fejleszt szupravezetőt a paksi erőműbővítést is kivitelező orosz Roszatom konszern egyik érdekeltsége, a nukleáris üzemanyagokat gyártó TVEL – írja az MTI.

Az új megbízás a Roszatom és a CERN már meglévő partnerségi megállapodása kiegészítéseként jön létre. A megállapodás értelmében a TVEL szupravezető nióbium-ón vezetékeket készít a Future Circular Collider (FCC) új részecskegyorsító projekthez. A 100 kilométeres kerületű FCC a tervek szerint 2030-ra készül el Svájcban. Szakértői becslések szerint

a projekt nióbium-ón szupravezető igénye meghaladja a világ jelenlegi gyártókapacitását.

A CERN követelményeinek megfelelő, az FCC-projekthez szükséges szupravezető anyagok fejlesztésével Oroszország mellett az Egyesült Államokban, Európában, Dél-Koreában, Japánban és Kínában is foglalkoznak. A szupravezetők a tudományos alapkutatásokhoz szükséges létesítmények mellett a modern orvosi berendezéseknek, mint például a mágnesrezonanciás tomográfoknak (MRI) is elengedhetetlen alkatrészei.

A TVEL nukleáris üzemanyag gyártásával, urándúsítással, illetve az urándúsításhoz használt gázcentrifugák gyártásával foglalkozik. A cég tudományos kutató és tervezői háttérintézeteket is fenntart. A TVEL a világ 14 országában 72 energiatermelő atomreaktornak, illetve 8 ország kutatóreaktorainak szállít üzemanyagot. Az orosz atommeghajtású flotta egységeit is a TVEL látja el üzemanyaggal. A világ minden hatodik energiatermelő reaktora a TVEL által gyártott üzemanyagot használ.