Gyöngyi
9 °C
25 °C
Index - In English In English Eng

A Roszatom fejleszt szupravezetőt a CERN-nek

2018.09.26. 08:44

Az európai részecskefizikai kutatóintézet, a CERN tervezett új részecskegyorsító projektjéhez fejleszt szupravezetőt a paksi erőműbővítést is kivitelező orosz Roszatom konszern egyik érdekeltsége, a nukleáris üzemanyagokat gyártó TVEL – írja az MTI.

Az új megbízás a Roszatom és a CERN már meglévő partnerségi megállapodása kiegészítéseként jön létre. A megállapodás értelmében a TVEL szupravezető nióbium-ón vezetékeket készít a Future Circular Collider (FCC) új részecskegyorsító projekthez. A 100 kilométeres kerületű FCC a tervek szerint 2030-ra készül el Svájcban. Szakértői becslések szerint

a projekt nióbium-ón szupravezető igénye meghaladja a világ jelenlegi gyártókapacitását.

A CERN követelményeinek megfelelő, az FCC-projekthez szükséges szupravezető anyagok fejlesztésével Oroszország mellett az Egyesült Államokban, Európában, Dél-Koreában, Japánban és Kínában is foglalkoznak. A szupravezetők a tudományos alapkutatásokhoz szükséges létesítmények mellett a modern orvosi berendezéseknek, mint például a mágnesrezonanciás tomográfoknak (MRI) is elengedhetetlen alkatrészei.

A TVEL nukleáris üzemanyag gyártásával, urándúsítással, illetve az urándúsításhoz használt gázcentrifugák gyártásával foglalkozik. A cég tudományos kutató és tervezői háttérintézeteket is fenntart. A TVEL a világ 14 országában 72 energiatermelő atomreaktornak, illetve 8 ország kutatóreaktorainak szállít üzemanyagot. Az orosz atommeghajtású flotta egységeit is a TVEL látja el üzemanyaggal. A világ minden hatodik energiatermelő reaktora a TVEL által gyártott üzemanyagot használ.