Nándor
8 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

A túl sok ellenkező nemű kolléga növeli a válás kockázatát

2018.09.26. 16:43

Erre a következtetésre jutottak legalábbis a Stockholmi Egyetem kutatói egy most megjelent tanulmányban. Azt vizsgálták, milyen tényezők játszhatnak szerepet a házasságok sikerességében vagy sikertelenségében a dánok körében, írja az MTI.

A kutatók az 1981 és 2002 között házasságot kötött férfiak és nők adatait elemezték. Figyelembe vették például a házasságkötés idejét, a házasság hosszát, az iskolázottság szintjét, a munkahelyet, és a nemek arányát a foglalkozási területeken.

A jelentés szerint

a jól képzett férfiak hajlamosabbak arra, hogy kollégájuk miatt cseréljék le partnerüket, a nők már kevésbé.

A válások kockázata pedig azokon a foglalkoztatási területeken különösen magas, ahol sok potenciális új partner érhető el.

Magas a válások száma a vendéglátásban, alacsonyabb a mezőgazdaságban vagy a könyvtárakban végzett munkakörökben. Ennek oka az lehet a kutatók szerint, hogy nagyobb a kollégák köre, így pedig nagyobb az esélye annak, hogy valaki új párkapcsolatot alakít ki.  Egyébként más tényezők is közrejátszhatnak, a könyvtárakban például más személyiségtípusok dolgoznak, mint a vendéglátásban.

Azt viszont munkahelytől függetlenül megállapították, hogy az idősebb korban kötött házasság tovább tart. Azok a párok például, akik 40 éves kor felett házasodtak össze, negyven százalékkal kisebb a válás kockázata, mint a 18-22 éves kor között házasodott pároknál.