Nándor
9 °C
20 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Harcra készülnek a magyar távközlési cégek

2018.09.26. 08:49

Hazánk összes nagy távközlési cége egymást böködte és piszkálta a siófoki Internet Hungary konferencia keddi záró beszélgetésén, és arra igyekeztek választ adni, hogy hová vezet ez a sok összeolvadás, amelyben a telefont, tévét, internetet és mobil szolgáltató Telekom mellé felzárkózik majd kínálatban a Vodafone és a UPC párosa, valamint harmadikként az Invitelt felhabzsoló és saját mobilhálózatot építő Digi. Kissé hiányoltam a színpadról a szélessávú netezés hőskorszakának heves csatáit, amikor az alternatív szolgáltatók és a kvázimonopol Matáv közötti érvelésbe kisebb bazmegolások is becsúsztak, de azért most is élvezet volt hallgatni a cégek képviselőit:

zajlik az új pozíciók elfoglalása, és a következő években a háború eLkezdődik.

Ezt Budai J. Gergő, a Vodafone vállalati kapcsolatokért felelős vezérigazgató-helyettese ejtette ki a száján, miután elmondta, hogy „olyan a helyzet, mint amikor a Honfoglalóban elfoglaljuk a vármegyéket, és aztán elkezdünk a szomszédos területekre betörni.”

Bármennyire is szembetűnő most a nagyobb cégek összeolvadásával járó piaci konszolidáció, ez a folyamat már régóta zajlik. Tíz évvel ezelőtt több száz vállalkozás volt a távközlésben, ma ennek a töredéke – mutatott rá a Digi képviseletében Cserép Gergely. És ha hihetünk a megszólalóknak, a folyamat messze nem ért véget.

Eddig arról szólt a távközlési piac, hogy miként tudjuk megtartani az ország versenyképességét, de ma már a régió, Európa versenyképességét kell megtartani az USA-val és még inkább Ázsiával szemben - fejtette ki Kövesi Gabriella, a Telekom szabályozási igazgatója. Muszáj az infrastruktúrát kiépíteni, és korlátozott mennyiségű vállalat tud majd megfelelő intenzitású és minőségű versenyt folytatni egymással – mondta a Telekom szakértője.

Az ötödik generációs 5G mobilhálózatok kiépítése sem teszi kifizetődővé a nagy párhuzamosságot, mert az új szolgáltatáshoz sokkal sűrűbb hálózatot kell majd kiépíteni - tette hozzá Schneider Henrik, az Antenna Hungária műsorterjesztés és média üzletágvezetője.

Aki látja az 5G üzleti modelljét, árulja el nekünk, megveszem

– provokált Kőrösi Gábor, a Telenor kormányzati kapcsolatokért felelős igazgatója, és hozzátette, hogy nemcsak az 5G esetében fontos a gazdaságos hálózatfejlesztés, hanem már a 4G esetében is, ezért szerinte ösztönözni kéne a hálózatmegosztást. Erre a Vodafone gyorsan ráharapott, miután csak ők maradtak ki abból a hálózatfejlesztési buliból, amelyben a Telenor és a Telekom közösen építette ki a 800 MHz-es lefedettségét, megosztva az erőforrásaikat. Rögtön megjegyezték, hogy persze, jó a hálózatmegosztás, ha abban mindenki részt vehet.

Úgy tűnik, hogy több erős szereplő fog egymással intenzív versenyt folytatni – mondta Kozma Zsolt, a UPC vállalati kapcsolatokért felelős igazgatója, aki szerint a vevőket egyre kevésbé érdekli majd, hogy vezetékesen vagy mobilon csatlakoznak, ha megkapják, amit szeretnének. A többi szolgáltatónak nagyon eltért a véleménye a verseny mibenlétéből. A Telekom az infrastruktúrával akar tarolni, a Digi pedig továbbra is az alacsony árral szeretné megkülönböztetni magát a többiektől, mert szerintük úgyis az számít a legtöbbet, hogy a hónap végén ki kell fizetni a számlát. Tarr János, a főleg kistelepüléseken szolgáltató Tarr Kft. alapító-ügyvezető igazgatója viszont a jó kiszolgálásban, a gyors hibajavításokban látja az üzleti lehetőséget, valamint abban, hogy néhány tartalmi változtatásban – hello, Spíler 2 tévé – rugalmasabbak tudnak lenni a nagy szolgáltatóknál. Az árversenybe viszont kevésbé tudnak belemenni.

Végül azzal zárult a beszélgetés, hogy a beruházásokhoz megfelelő gazdasági környezet is szükséges, és ennek érdekében nem a távközlés terheiben, a kábeladóban és az európai átlag többszörösét kitevő frekvenciadíjakban kellene világbajnoknak lennünk.