Albert, Lipót
3 °C
12 °C

Ipari kémkedéssel vádolják az Apple-t

2018.09.26. 10:49

Újabb fejezetéhez érkezett a techipar egyik legnagyszabásúbb jogi háborúja. A csipgyártó Qualcomm azt állítja, hogy az Apple jó pár éve lopja a wifi-technológiájukat, hogy végül majd teljesen dobhassa az őket – írja a Verge.

A két cég közel két éve pereskedik. Eredetileg az Apple támadta meg a Qualcommot, amikor azt állította, hogy a csipgyártó visszaélt a domináns szerepével az okostelefonos modemek piacán, és irreális árat kért a csipjeiért. Később viszont a Qualcomm ellentámadásba lendült, és most is ők álltak elő újabb súlyos váddal.

A legfrissebb vád szerint az Apple a Qualcommtól lopott a modemekkel kapcsolatos kódot, majd azt átadja a rivális csipgyártó Intelnek, hogy ezzel segítse a másik partnercége lassan modemjeinek a fejlesztését. A Qualcomm azt állítja, erre bizonyítéka is van: dokumentumokat szereztek meg arról, hogy az Apple és az Intel mérnökei az ő kódjukat és más eszközeiket osztják meg egymással.

Ugyanezt a témát már tavaly is pedzegette a Qualcomm, de akkor még jóval finomabban csak annyit állítottak, hogy az Apple-től az Intelhez került a kódjuk. Azt most tették hozzá, hogy ez tudatos lépés volt szerintük, és előre kitervelten, éveken át folyt ez a gyakorlat. Az Apple a kódmegosztás tényét még tavaly tagadta, és most is csak a tavalyi reakciójukra mutogatnak.

Maga az Apple egyébként legálisan fér hozzá a Qualcomm kódjához, mert még 2009-ben kötöttek erről egy megállapodást, hogy a cég mélyebben integrálhassa a csipeket a mobiljaiba. A Qualcomm viszont azzal a feltétellel ment ebbe bele, hogy csak olyan készülékekhez használható fel a kód, amelyekhez ők adják a csipet, másnak nem adható át, és az Apple-nek ugyanolyan komolyan kell védenie, mint a saját titkos kódjait.

A Qualcomm szerint a megállapodás része volt az is, hogy ők maguk ellenőrizhetik, mennyire vannak biztonságban a kódjaik, de a cég állítása szerint ezt tavaly mégis hiába kérték az Apple-től. Aztán később az Apple azt a kérést is elutasította, hogy ők maguk indítsanak vizsgálatot, miután egy állítólagos ex-Intel-alkalmazott névtelenül azt állította, hogy összejátszanak az Intellel.

A Qualcomm azt szeretné, hogy a bíróság kötelezze az Apple-t a lopásból származó anyagi kár megtérítésére, emellett bírság kiszabását is kérik, illetve azt, hogy az Apple hagyjon fel az Intel csipjeinek használatával.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?