Lukács
5 °C
20 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Megoldódott a lilává változó narancs rejtélye

2018.09.26. 13:24

Ausztrál tudósok kiderítették, miért változott lilává a felvágása után pár órával egy brisbane-i zöldségboltban vásárolt narancs – írja az MTI az ABC cikke alapján.

A queenslandi kormány kérésére a kutatók mintákat vettek a Neti Moffitt nevű brisbane-i édesanya otthonában, ahol szeptember elején a kétéves fiának felvágott, teljesen egészséges színű, ízű és illatú narancs konyhapulton hagyott maradékai reggelre a jellegzetes sárgás árnyalat mellett erős lilás színt öltöttek.

Mintha valaki tintába mártotta volna őket, és kijelenthetem, hogy az nem én voltam

– mondta Moffitt.

A mintákat a queenslandi igazságügyi orvostani intézet laboratóriumában vizsgálták meg, az eredményeket kedden hozták nyilvánosságra.

Mint kiderült, nem valamiféle szörnyű mutációról vagy halálos szennyeződésről van szó, a jelenségnek egészen prózai oka van: a narancsban előforduló antocianinok léptek reakcióba vasszemcsékkel a frissen megélesített késen, amellyel a gyümölcsöt felvágták. A reakció következtében vált lilává a narancs.

036-orange-turned-purple-australia-2
Fotó: Neti Moffitt

"Az elemzés eredményei megerősítették, hogy az elszíneződést a narancsban természetes módon előforduló antocianin pigmentanyagok és a frissen élesített kés élén lévő vas- és más fémrészecskék reakciója okozta. Ezek a pigmentek nem jelentenek veszélyt az emberi egészségre" – írta a jelentés.

Stewart Carswell vezető vegyész szerint ez a munka egészen más volt, mint amit általában végeznek az intézetben, ahol leginkább vér-, vizelet-, víz-, talaj-, hal- és más ételmintákat analizálnak.