Megoldódott a lilává változó narancs rejtélye

2018.09.26. 13:24

Ausztrál tudósok kiderítették, miért változott lilává a felvágása után pár órával egy brisbane-i zöldségboltban vásárolt narancs – írja az MTI az ABC cikke alapján.

A queenslandi kormány kérésére a kutatók mintákat vettek a Neti Moffitt nevű brisbane-i édesanya otthonában, ahol szeptember elején a kétéves fiának felvágott, teljesen egészséges színű, ízű és illatú narancs konyhapulton hagyott maradékai reggelre a jellegzetes sárgás árnyalat mellett erős lilás színt öltöttek.

Mintha valaki tintába mártotta volna őket, és kijelenthetem, hogy az nem én voltam

– mondta Moffitt.

A mintákat a queenslandi igazságügyi orvostani intézet laboratóriumában vizsgálták meg, az eredményeket kedden hozták nyilvánosságra.

Mint kiderült, nem valamiféle szörnyű mutációról vagy halálos szennyeződésről van szó, a jelenségnek egészen prózai oka van: a narancsban előforduló antocianinok léptek reakcióba vasszemcsékkel a frissen megélesített késen, amellyel a gyümölcsöt felvágták. A reakció következtében vált lilává a narancs.

036-orange-turned-purple-australia-2
Fotó: Neti Moffitt

"Az elemzés eredményei megerősítették, hogy az elszíneződést a narancsban természetes módon előforduló antocianin pigmentanyagok és a frissen élesített kés élén lévő vas- és más fémrészecskék reakciója okozta. Ezek a pigmentek nem jelentenek veszélyt az emberi egészségre" – írta a jelentés.

Stewart Carswell vezető vegyész szerint ez a munka egészen más volt, mint amit általában végeznek az intézetben, ahol leginkább vér-, vizelet-, víz-, talaj-, hal- és más ételmintákat analizálnak.  • Tippek
  • Hírek