Előd
8 °C
17 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Megtalálták az elnémult marsjárót

2018.09.26. 14:15

Látható, bár még továbbra sem hallható a NASA marsjárója, a porvihar miatt elnémult Opportunity. Egy Mars körül keringő műhold küldött róla fotót – írja az MTI.

Az Opportunityval június elején szakadt meg a kapcsolat, amikor hatalmas porvihar alakult ki a bolygón, megakadályozva, hogy a napenergiával üzemelő elemei fel tudjanak töltődni. Bár a porvihar elült és a Mars ege elég tiszta ahhoz, hogy a napelemei napfényhez jussanak, az Opportunity még nem küldött jeleket.

A hónap elején a NASA bejelentette, hogy 45 napig fog aktívan próbálkozni a marsjáró felébresztésével, ha az égbolt elég tisztává válik a kommunikációs kapcsolat helyreállításának megkezdéséhez. Ha az Opportunity nem reagál 45 napig, az valószínűleg azt jelenti, hogy a missziója végét jelentő meghibásodást szenvedett.

A felvételt a NASA Mars körül keringő felderítő műholdja, a Mars Reconnaissance Orbiter (MRO) készítette 267 kilométerre a Marstól. A képen a marsjáró egy fakó pontnak látszik:

A Marson megszokottak a viharok, különösen akkor, amikor a déli féltekén tavasz és nyár van, tehát amikor a bolygó a legközelebb van a Naphoz. Ahogy melegszik a légkör, a talaj hőmérsékletétől eltérő kirívó különbség szeleket hoz létre, amelyek mozgásba hozzák az igen apró, hintőporhoz hasonló méretű porszemcséket. A marsi viharok általában lokálisak, a mostani azonban június közepére az egész bolygót átfogó, globális jelenséggé fejlődött.

A NASA 2003-ban indította útnak az Opportunity és a Spirit iker marsjárókat a bolygó kőzeteinek és talajának kutatására. A Spirit 2009-ben elakadt a marsi homokban, és a NASA végül megszakította a kiszabadítására irányuló erőfeszítéseket. Mindkettő küldetését eredetileg csak 90 napra tervezték, de az Opportunity már közel 15 éve teljesít szolgálatot a vörös bolygón.

A nukleáris energiával üzemelő Curiosity, amely a Mars másik oldalán van és a Gale-kráter talaját tanulmányozza, továbbra is üzemel.