Gál
10 °C
21 °C
Index - In English In English Eng

Megtalálták az elnémult marsjárót

2018.09.26. 14:15

Látható, bár még továbbra sem hallható a NASA marsjárója, a porvihar miatt elnémult Opportunity. Egy Mars körül keringő műhold küldött róla fotót – írja az MTI.

Az Opportunityval június elején szakadt meg a kapcsolat, amikor hatalmas porvihar alakult ki a bolygón, megakadályozva, hogy a napenergiával üzemelő elemei fel tudjanak töltődni. Bár a porvihar elült és a Mars ege elég tiszta ahhoz, hogy a napelemei napfényhez jussanak, az Opportunity még nem küldött jeleket.

A hónap elején a NASA bejelentette, hogy 45 napig fog aktívan próbálkozni a marsjáró felébresztésével, ha az égbolt elég tisztává válik a kommunikációs kapcsolat helyreállításának megkezdéséhez. Ha az Opportunity nem reagál 45 napig, az valószínűleg azt jelenti, hogy a missziója végét jelentő meghibásodást szenvedett.

A felvételt a NASA Mars körül keringő felderítő műholdja, a Mars Reconnaissance Orbiter (MRO) készítette 267 kilométerre a Marstól. A képen a marsjáró egy fakó pontnak látszik:

A Marson megszokottak a viharok, különösen akkor, amikor a déli féltekén tavasz és nyár van, tehát amikor a bolygó a legközelebb van a Naphoz. Ahogy melegszik a légkör, a talaj hőmérsékletétől eltérő kirívó különbség szeleket hoz létre, amelyek mozgásba hozzák az igen apró, hintőporhoz hasonló méretű porszemcséket. A marsi viharok általában lokálisak, a mostani azonban június közepére az egész bolygót átfogó, globális jelenséggé fejlődött.

A NASA 2003-ban indította útnak az Opportunity és a Spirit iker marsjárókat a bolygó kőzeteinek és talajának kutatására. A Spirit 2009-ben elakadt a marsi homokban, és a NASA végül megszakította a kiszabadítására irányuló erőfeszítéseket. Mindkettő küldetését eredetileg csak 90 napra tervezték, de az Opportunity már közel 15 éve teljesít szolgálatot a vörös bolygón.

A nukleáris energiával üzemelő Curiosity, amely a Mars másik oldalán van és a Gale-kráter talaját tanulmányozza, továbbra is üzemel.