Móric
5 °C
22 °C
Index - In English In English Eng

Jön az EU-s ügyfélkapu

2018.09.27. 16:02

Az Európai Unió Tanácsa elfogadta az egységes digitális kapuról szóló rendeletet – írja az MTI.

Az új ügyfélkapu az online információkhoz és eljárásokhoz, illetve segítségnyújtó és problémamegoldó szolgáltatásokhoz biztosít majd hozzáférést magánszemélyeknek és társaságoknak egyaránt.

Az egységes digitális kapu azoknak segít, akik élnek a mozgás szabadságával és azzal a joggal, hogy valamelyik más tagállamban telepedjenek le. A felület az unió összes hivatalos nyelvén elérhető lesz. Több olyan hálózatot és szolgáltatást fog integrálni, amelyet nemzeti és uniós szinten hoztak létre, hogy a határokon átnyúló tevékenységeket segítsék. Központi hozzáférési pontként szolgál majd az EU-n belüli mozgás szabadságának gyakorlására vonatkozó információkhoz, és teljes körű hozzáférést biztosít több online eljáráshoz.

A kapu azon az elven alapul, hogy

ha egy eljárás elérhető valamelyik tagállam állampolgárainak, akkor annak más tagállamok állampolgárainak ugyanúgy hozzáférhetőnek kell lennie.

Ezért egyes kulcsfontosságú közigazgatási eljárások mind a tagállamon belüli, mind pedig a határon túli felhasználóknak online elérhetők lesznek. Ezek olyan helyzetekre vonatkoznak, amelyek üzleti tevékenység végzéséhez, munkavállaláshoz, tanuláshoz vagy egyik helyről a másikra költözéshez kapcsolódnak. Ilyen például a tartózkodást igazoló okmány kikérése, a diákhitel vagy tanulmányi juttatás iránti kérelem, a tudományos címek elismerése, az európai egészségkártya beszerzése, a gépjármű nyilvántartásba vétele, nyugdíj igénylése és a munkavállalók nyugdíj- és biztosítási rendszereknél való bejelentése.

Annak érdekében, hogy mindegyik nemzeti, regionális és helyi közigazgatási szervnek több ideje legyen az alkalmazkodásra, a hatálybalépés után az adott rendelkezésektől függően kettő, négy vagy öt év áll rendelkezésükre ahhoz, hogy kialakítsák az összes vonatkozó információ és eljárás online elérhetőségét.