Koronavírus adatok

2021. dec. 02.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Melinda, Vivien
5 °C
7 °C

Ugrálva közlekednek, és küldik az új képeket az aszteroidáról a roverek

2018.09.27. 17:12

Új fotókat küldtek a Ryugu kisbolygó felszínéről a Hajabusza-2 kutatórobotjai, ezek a képek új információkkal szolgálnak az aszteroida felszínéről, olvasható az MTI hírében. 

A felvételeken tisztán látszik a Naprendszer szokatlan égitestének göröngyös, sziklákkal tarkított felszíne, mely a kutatók várakozásához képest is sokkal durvább - olvasható a BBC hírportálján. 

Mindkét robot munkába állt az aszteroidán. Az egy kilogrammos roverek ugrálva változtatnak helyet a Ryugu kismértékű gravitációját kihasználva. A robotok egy motorral hajtott belső tömeggel rendelkeznek, amely rotáló mozgásával erőt generál a roverek előrehaladásához. 

A japán űrügynökség  közlése szerint a rovereket szeptember 21-én bocsátotta le a felszínre a Hajabusza-2, az űrszonda júniusban jutott el a Földtől 280 millió kilométer távolságban lévő Ryuguig 3,5 éven át tartó utazás után. 

A két műszer feladata, hogy felvételeket készítsen az aszteroidáról, megmérje a felszíni hőmérsékletet, mielőtt nagyobb kutatóműszereket bocsátanak a Ryugu felszínére.

A misszió a tervek szerint 2019 decemberében zárul, amikor a Hajabusza-2 elhagyja a Ryugut és várhatóan 2020-ban landol a Földön az összegyűjtött mintákkal együtt. A csillagászok szerint a Ryugu a Naprendszer hajnalán formálódhatott, így feltételezéseik szerint olyan szerves anyagot tartalmazhat, amelyek a földi élet kialakulásához is hozzájárulhattak.