Judit
2 °C
7 °C

Ugrálva közlekednek, és küldik az új képeket az aszteroidáról a roverek

2018.09.27. 17:12

Új fotókat küldtek a Ryugu kisbolygó felszínéről a Hajabusza-2 kutatórobotjai, ezek a képek új információkkal szolgálnak az aszteroida felszínéről, olvasható az MTI hírében. 

A felvételeken tisztán látszik a Naprendszer szokatlan égitestének göröngyös, sziklákkal tarkított felszíne, mely a kutatók várakozásához képest is sokkal durvább - olvasható a BBC hírportálján. 

Mindkét robot munkába állt az aszteroidán. Az egy kilogrammos roverek ugrálva változtatnak helyet a Ryugu kismértékű gravitációját kihasználva. A robotok egy motorral hajtott belső tömeggel rendelkeznek, amely rotáló mozgásával erőt generál a roverek előrehaladásához. 

A japán űrügynökség  közlése szerint a rovereket szeptember 21-én bocsátotta le a felszínre a Hajabusza-2, az űrszonda júniusban jutott el a Földtől 280 millió kilométer távolságban lévő Ryuguig 3,5 éven át tartó utazás után. 

A két műszer feladata, hogy felvételeket készítsen az aszteroidáról, megmérje a felszíni hőmérsékletet, mielőtt nagyobb kutatóműszereket bocsátanak a Ryugu felszínére.

A misszió a tervek szerint 2019 decemberében zárul, amikor a Hajabusza-2 elhagyja a Ryugut és várhatóan 2020-ban landol a Földön az összegyűjtött mintákkal együtt. A csillagászok szerint a Ryugu a Naprendszer hajnalán formálódhatott, így feltételezéseik szerint olyan szerves anyagot tartalmazhat, amelyek a földi élet kialakulásához is hozzájárulhattak.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?