50 millió Facebook-felhasználó fiókja fölött tudták átvenni az irányítást ismeretlen hekkerek

2018.09.28. 19:31 Módosítva: 2018.09.28. 20:45

50 millió Facebook-felhasználó fiókjához fértek hozzá hekkerek egy biztonsági rés miatt – írja a New York Times a cég közlése alapján. A techóriás kedden vette észre, hogy van egy hiba rendszerükben, amin keresztül ismeretlenek hozzáfértek az adatokhoz.

A támadók egy olyan hibát használtak ki, amit a "Megtekintés mint" funkcióban találtak. Ezen keresztül fel tudták törni az érintett felhasználók fiókját, hogy utána bármilyen adathoz hozzáférjenek, vagy úgy kezeljék a profilokat, mintha a sajátjuk lenne.

A Facebook azt állítja, a hibát kijavították, és már feljelentést tettek az illetékes hatóságoknál.

Ez a kijavítás okozta, hogy rengeteg, nagyjából 90 millió felhasználót pénteken kijelentkeztetett a Facebook. Magyarországon az ebbe a körbe esők készülékén az a felirat jelent meg, hogy "a munkamenet ideje lejárt". Ezeknek a felhasználóknak újra be kellett jelentkezniük.

A BBC azt írja Guy Rosen, a Facebook adatbiztonsági osztályának vezetője alapján, hogy a 90 millióban benne van az az 50 millió felhasználó, akik a fiókok feltörésében érintettek lehetnek, és másik 40 millió, akiket elővigyázatosságból dobott ki a cég a fiókjukból. Azt nem tudni, hogy milyen adatokat szerezhettek meg a támadók.

A Facebook csak annyit erősített meg, hogy az ismeretlen támadók 50 millió felhasználójuk fiókja fölött át tudták venni az irányítást, így elméletben akár az is lehet, hogy nem történt adatlopás, a hekkerek csak kutyás posztokat osztanak meg a nevünkben, vagy esetleg kiírják viccből, hogy "meleg vagyok". De ez nem valószínű.

Az ügy elég rosszkor jött a cégnek kommunikációs szempontból is: a Facebook még mindig a 2016-os amerikai elnökválasztási kampány alatti orosz beavatkozás, a Cambridge Analytica botrány vagy az álhírek elleni folyamatos küzdelem miatt szerepel a legtöbbször a sajtóban. A cég vezére, Mark Zuckerberg fél évvel ezelőtt ígérte meg utoljára, hogy minden más lesz, szigorúbban fogják őrizni a felhasználóik adatait.  • Tippek
  • Bankszámla