Nándor
8 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

50 millió Facebook-felhasználó fiókja fölött tudták átvenni az irányítást ismeretlen hekkerek

2018.09.28. 19:31 Módosítva: 2018-09-28 20:45:04

50 millió Facebook-felhasználó fiókjához fértek hozzá hekkerek egy biztonsági rés miatt – írja a New York Times a cég közlése alapján. A techóriás kedden vette észre, hogy van egy hiba rendszerükben, amin keresztül ismeretlenek hozzáfértek az adatokhoz.

A támadók egy olyan hibát használtak ki, amit a "Megtekintés mint" funkcióban találtak. Ezen keresztül fel tudták törni az érintett felhasználók fiókját, hogy utána bármilyen adathoz hozzáférjenek, vagy úgy kezeljék a profilokat, mintha a sajátjuk lenne.

A Facebook azt állítja, a hibát kijavították, és már feljelentést tettek az illetékes hatóságoknál.

Ez a kijavítás okozta, hogy rengeteg, nagyjából 90 millió felhasználót pénteken kijelentkeztetett a Facebook. Magyarországon az ebbe a körbe esők készülékén az a felirat jelent meg, hogy "a munkamenet ideje lejárt". Ezeknek a felhasználóknak újra be kellett jelentkezniük.

A BBC azt írja Guy Rosen, a Facebook adatbiztonsági osztályának vezetője alapján, hogy a 90 millióban benne van az az 50 millió felhasználó, akik a fiókok feltörésében érintettek lehetnek, és másik 40 millió, akiket elővigyázatosságból dobott ki a cég a fiókjukból. Azt nem tudni, hogy milyen adatokat szerezhettek meg a támadók.

A Facebook csak annyit erősített meg, hogy az ismeretlen támadók 50 millió felhasználójuk fiókja fölött át tudták venni az irányítást, így elméletben akár az is lehet, hogy nem történt adatlopás, a hekkerek csak kutyás posztokat osztanak meg a nevünkben, vagy esetleg kiírják viccből, hogy "meleg vagyok". De ez nem valószínű.

Az ügy elég rosszkor jött a cégnek kommunikációs szempontból is: a Facebook még mindig a 2016-os amerikai elnökválasztási kampány alatti orosz beavatkozás, a Cambridge Analytica botrány vagy az álhírek elleni folyamatos küzdelem miatt szerepel a legtöbbször a sajtóban. A cég vezére, Mark Zuckerberg fél évvel ezelőtt ígérte meg utoljára, hogy minden más lesz, szigorúbban fogják őrizni a felhasználóik adatait.