Hedvig
8 °C
22 °C
Index - In English In English Eng

A mangó lehet a megoldás az olajfoltok ellen

2018.09.28. 08:26

A mangóhéj jelentheti a megoldást a talajokat és vizeket szennyező olajkiömlések problémájára – állítják ausztrál kutatók, akik szerint a gyümölcs héjából készült kivonattal fenntartható és környezetbarát módon lehet eltakarítani az olajszennyeződéseket.

A Dél-Ausztráliai Egyetem szakemberei szerint a mangóhéjkivonat oxidáció révén képes lebontani az olajkiömlésekben lévő mérgező anyagokat, nem hagyva mást maga után, mint tisztított talajt és oldott vasat – írja az MTI.

A tanulmányt vezető Biruck Desalegn Yirsaw kiszárított, összezúzott, felforralt és átszűrt mangóhéj felhasználásával hozott létre nanorészecskéket, amelyeket összekevert vas-kloriddal, majd ezzel a keverékkel sikerült eltávolítania a méreganyagok 90 százalékát a szennyezett talajból. A kivonat továbbá 99 százalékban eltávolította a mérgező krómot a szennyezett vízből, fenntartható és környezetbarát megoldást kínálva az olajfoltok problémájára.

A szennyezett talajokat jelenleg boránnal (bórhidrid) kezelik vagy érintetlenül hagyják őket. Yirsaw szerint mivel a mangó héja gazdag bioaktív összetevőkben, ezért felmerült a gondolat, hogy a belőle készülő vas nanorészecskék talán hatékonyabban működnek oxidáció során. A nanorészecskék kitűnően szerepeltek a vizsgálatokban, és még egy mesterségesen előállított másolatukat is túlszárnyalva távolították el a mérgező anyagokat az olajfoltokból.

Amíg a világ továbbra is gazdaságilag és politikailag függ az olajipartól mint energiaforrástól, addig az olajszennyezések hatásainak orvoslása komoly és állandó feladat marad

– mondta Yirsaw.