Vendel
7 °C
20 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Eddig ismeretlen óriásdinót fedeztek fel Dél-Afrikában

2018.09.28. 11:25

200 millió éve élt, eddig ismeretlen, óriási dinoszauruszfajt fedeztek fel Dél-Afrikában – írja az MTI a Current Biology szaklap alapján.

A hosszú nyakú, kis fejű, növényevő, hüllőmedencéjű dinoszauruszok (Sauropodomorpha) egyik csoportjába tartozó faj a Ledumahadi mafube nevet kapta, ami szeszotó nyelven azt jelenti, hogy hajnali óriás mennydörgés.

A kutatók szerint a Dél-Afrikában kiásott maradványok olyan fajra utalnak, amely a híres brontoszaurusz közeli rokona volt, és főleg négy lábon járt. Ezt a mozgásformát később a brontoszaurusz fejlesztette tökélyre, a Ledumahadi azonban jóval korábban, a jura földtörténeti kor kezdetén próbálkozott már vele.

A Földön élt leghatalmasabb termetű növényevők lettek ezek az állatok már 200 millió évvel ezelőtt

– mondta Jonah Choiniere, a johannesburgi Witwatersrand Egyetem paleontológusa.

Egyik hallgatója, a tanulmány vezető szerzője, Blair McPhee mutatta meg neki a csontkövületeket még 2012-ben. Ekkor kezdték el a feltárást a Johannesburgtól délre, a lesothói határ közelében, Free State tartományban lévő Clarens település külterületén. Már a munka elején kiderült, hogy a Ledumahadi óriási lehetett. A kutatók szerint a feltárt egyed egy kifejlett, nagyjából 14 éves állat volt, és 12 tonnát nyomott.

Annak eldöntésére, hogy két lábon járt-e, mint ősei, vagy már inkább négy lábon, a kutatók a mai állatokon végzett méréseket felhasználva fejlesztettek ki új módszert. A meghatározáshoz a Ledumahadi végtagcsontjainak vastagságát is megmérték, hogy megbecsüljék, hány végtag kellett a hatalmas testsúly hordozásához.

A frissen leírt leletek az mutatják, hogy Dél-Afrikában már az északi félteke gigászi húsevői, a Tyrannosaurusok vagy a Velociraptorok előtt is gazdag dinoszaurusz-ökoszisztéma létezett, amelynek a hatalmas Ledumahadi is része volt.