Árpád
-2 °C
4 °C

Egy hekker azt ígéri, élőben fogja közvetíteni, ahogy törli Mark Zuckerberget Facebookról

2018.09.28. 18:26 Módosítva: 2018-09-28 18:55:32

Egy fehérkalapos – azaz jó szándékú – hekker azt ígéri egy Facebook-bejegyzésben, hogy élőben fogja közvetíteni Facebookon, ahogy vasárnap feltöri majd törli a Facebook-vezér Mark Zuckerberg fiókját – írja az Engadget.

A hekker a tajvani Csang Cse-jüan, aki a Bloomberg szerint afféle miniceleb a hazájában, és már több hekkelős sztorival bekerült a hírekbe. Egy helyi busztársaság például beperelte, miután feltörte a rendszerüket, hogy vegyen egy darab jegyet. Néhány hete arról tett közzé egy képet, hogy talált egy hibát az Apple Pay fizetős szolgáltatásban, amellyel 1 tajvani dollárért, vagyis olyan tíz forintért tudott volna venni 500 darab iPhone-t. Állítása szerint a Teslát is hekkelte már meg. 2016-ban pedig bekerült a Line nevű népszerű japán csetszolgáltatás hibavadász hírességek csarnokába.

Csang Cse-jüan saját bevallása szerint nem is akar hekker lenni, csak unatkozik, és próbál egy kis pénzt keresni. A Facebook a legtöbb nagy techcéghez hasonlóan működtet is hibavadász programot, amelyen keresztül fizetnek a hibákat megtaláló és a cégnek jelentő hekkereknek. Azért viszont nem valószínű, hogy fizetnének, ha valaki egy valódi Facebook-fiókon demonstrálná ország-világ előtt a felfedezett biztonsági rést. 2013-ban se fizettek annak a palesztin hekkernek, aki szintén Zuckerberg fiókját használta szemléltető eszköznek: feltörte, és posztolt vele egy Enrique Iglesias-videót. (Zuckerberg egyébként népszerű célpont, a Twitter- és Pinterest-fiókját is törték már fel.)

Az akciót itt lehet majd követni magyar idő szerint vasárnap 12 órától.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?