Judit
2 °C
7 °C

Először fertőzött meg embert patkányok közt terjedő hepatitis

2018.09.28. 15:49

Egy 56 éves hongkongi férfi az első ember a világon, aki a hepatitis E eddig kizárólag patkányok között terjedő vírustörzse fertőzött meg – írja a BBC.

A hepatitis E embereket fertőző változata általában szennyezett ivóvízzel terjed. A betegség emberi változatának jellemző tünetei a sárgaság, illetve fáradtság, láz, émelygés, hányás és hasi fájdalom. Olyan esetet azonban egészen eddig nem dokumentáltak, amelyben a patkányokat megbetegítő változat terjedt volna át emberre.

A férfi májátültetésen esett át, az orvosok ezután vettek észre nála abnormális májműködést. A Hongkongi Egyetem kutatóinak tesztjeiből kiderült, hogy a szervezetében találta hepatitis E vírus az embert megfertőző vírustörzstől jelentősen eltérő volt.

Egyelőre nem világos, hogy a hongkongi férfi hogyan kapta el a vírust, de a háza előtti kukákat ellepték a patkányok, így feltehetően ők voltak a fertőzés forrásai. Az esetből a kutatók arra következtetnek, hogy az ételbe jutó fertőzött patkányürülék képes lehet az embert is megfertőzni. A megbetegedett férfi mindenesetre már felépülőben van. (Bár immunhiányos vagy terhes betegeknél akár halálos is lehet, a betegség általában nem végzetes.)

Bár ezt a konkrét vírustörzset emberben eddig még nem találták meg, nem ritka, hogy állatokról terjedjen át egy-egy betegség az emberekre. Egy 2016-os felmérés szerint a jelenleg aktív fertőző emberi betegségek több mint 60 százaléka származik állatoktól.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?