Gál
8 °C
22 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Kihalhat a kardszárnyú delfinek fele

2018.09.28. 12:04

A kardszárnyú delfinek vagy orkák – közkeletű nevükön gyilkos bálnák – populációinak több mint fele eltűnhet a súlyosan mérgező és rákkeltő poliklórozott bifenilekkel (PCB) szennyezett környezet miatt – állapította meg egy tanulmány, amely a Science folyóiratban jelent.

A tanulmány szerint a PCB-szennyezés miatt a gyilkos bálnák különböző csoportjainak több mint a fele elpusztulhat világszerte. A legveszélyeztetettebb populációk Nagy-Britannia, a Gibraltári-szoros, Brazília, Japán és Kalifornia környékén élnek – írja az MTI a BBC nyomán.

A PCB-k ipari termékekben található kémiai vegyületek, amelyekben a klóratomok részben vagy teljesen átveszik a hidrogénatomok helyét a bifenilmolekulán. A PCB-k többek között szennyezett levegővel, vízzel, táplálékkal kerülhetnek a szervezetbe.

Ezeket a kémiai vegyületeket korábban nagy mennyiségben gyártották, rengeteg felhasználásuk volt a műanyagoktól a festékeken és az elektromos berendezéseken át a tömítőanyagokig. Mivel a PCB rendkívül mérgező, évtizedekkel ezelőtt világszerte betiltották – jelenleg már csak Észak-Koreában gyártják –, de a környezetben összegyűlt toxikus anyag közben az óceánokba szivárgott.

A ragadozó kardszárnyú delfinek szervezetébe a táplálékláncból jut be a PCB, amely rombolja az immunrendszerüket, és elsorvasztja a nőstény orkák petefészkét, ezzel korlátozva a borjak születését.

A szaporodásukat sodorja veszélybe a méreg

Az új tanulmány azt modellezte, hogy a mérgező vegyület milyen hatással lesz a kardszárnyú delfinek szaporodására és túlélésére. Eszerint azok a populációk, amelyek az Északi- vagy a Déli-sarkvidék környékén, tiszta vizekben élnek, képesek lesznek növekedni. A legszennyezettebb vizekben élőknek viszont a következő 30-50 év végzetes lehet.

A modell szerint azoknak a gyilkosbálna-populációknak, amelyekről van adat, több mint a fele összeomolhat.

A skót partok közelében már most is mindössze nyolc kardszárnyú delfin él, és a csoportban több mint 20 éve nincs szaporulat. "Még az én életemben eltűnhet ez a csoport" – érzékeltette a helyzet súlyosságát Paul Jepson, a Londoni Zoológiai Társaság szakértője.

Kardszárnyú delfin (Orcinus orca)
Kardszárnyú delfin (Orcinus orca)
Fotó: VW Pics / Getty Images Hungary

Jepson kiemelte, hogy a föld emlősei közül az orkák vannak a legnagyobb veszélyben a PCB-szennyezés miatt, nemcsak azért, mert a tápláléklánc csúcsragadozói, hanem azért is, mert éppen a szaporodási képességüket sodorja veszélybe. Hosszú időbe telik náluk, míg elérik a szexuális érettséget, és azt követően is csak néhány évente születik egy-egy borjuk. Ezért a populációjuk nagyon érzékeny minden környezeti hatásra. Ráadásul a PCB-k zsírban oldódó vegyületek, és a kardszárnyú delfineknek különösen gazdag zsírban a szervezete. A nőstények tejében is megjelenik a PCB-szennyezés, ami a táplálással bejut az utódaik szervezetébe.

Sürgősen kezdeni kell vele valamit

A PCB-k felszámolása, illetve biztonságos tárolása még nagyrészt megoldásra vár. Néhány ország ebben előrébb tart, mint a többi. Az Egyesült Államokban külön szövetségi alapokat használnak a legszennyezettebb helyszínek kármentesítésére, ennek köszönhetően az óceánok PCB-szintje csökkent.

Európában azonban sürgős beavatkozásra lenne szükség, mivel a PCB-k helytelen tárolása miatt a vegyület beszivárog a talajba, a vizekbe és eljut az óceánba – figyelmeztetett Jean-Pierre Desforges, a dániai Aarhusi Egyetem kutatója, a tanulmány vezető szerzője.

Tudjuk, hogy a régi épületekben használt festékekben és tömítőanyagokban is vannak PCB-k, valamint a hajók külső bevonására is PCB-ket használtak, és ha nem megfelelő módon ártalmatlanítják, a toxikus anyagok kikerülhetnek a környezetbe, az épületek lebontásával pedig a PCB-k a levegőbe juthatnak

– sorolta a problémákat a kutató.

Amikor a mérgező vegyület bejut az óceánba, már keveset lehet tenni, a PCB nagyon hosszú ideig szennyezi a környezetet.

A tanulmány társszerzője, Ailsa Hall, a brit St. Andrews Egyetem tengeriemlős-kutató csoportjának kutatója hozzátette, hogy számos más több más is fenyegeti az orkák populációját, köztük olyanok, mint a zaj, az élőhelyük és a táplálékhoz való hozzájutás megváltozása. A kutató szerint ha ezeken a tényezőkön könnyítünk, csökkenthetjük az állatokra nehezedő nyomást, és a jövőjük sem lesz olyan sötét.