Előd
7 °C
17 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Megtalálták a kihaltnak hitt, fán lakó kengurut

2018.10.01. 09:46

Majdnem egy évszázaddal ezelőtt, 1928-ban fedezett fel egy fán lakó kengurufajt Ernst May, a világ egyik elismert evolúciós biológusa, a nyugat-pápuai Wondiwoi-hegység magasan fekvő erdeiben. Az állatról készült fényképet elküldte a londoni Természettörténeti Múzeumnak, és ezt követően soha senki sem találkozott ezzel a fajjal.

Egészen idén júliusig, amikor az amatőr biológus Michael Smith a Wondiwoi-hegységben túrázva meg nem pillantotta a keresett kengurut. A brit férfi kimondottan azért utazott a régióba, hogy nyomát lelje a kihaltnak hitt állatnak, amely egyike a huszonöt leginkább keresett eltűnt fajnak a Global Wildlife Conservation természetvédelmi szervezet listáján. Smith 1500-1700 méteres magasságban járta a sűrű bambuszerdőket, ahová a helyi vadászok nem merészkednek fel, ezért is maradhatott rejtve a kihaltnak hitt faj.

A fán lakó kenguru a majmok és a medvék kereszteződésének tűnhet, pedig valójában az erszényesek közé tartozik, a kenguru és a wallaby közeli rokona. Összesen tizenhét fán lakó kengurufaj és alfaj ismert, többségük Ausztráliában és Új-Guineán él, ám egyik sem olyan rejtélyes, mint amelyik Wondiwoi erdeiben él. Smith 30 méteres magasságban, a lombok közt pillantotta meg az állatot.

Már csak az ürülékminta alapján készülő laboreredményt kell megvárni, amely a DNS ellenőrzésével bizonyíthatja, hogy valóban az eltűnt állatot sikerült megtalálni.

(Quartz)