Nándor
8 °C
23 °C
Index - In English In English Eng

Milliárdos büntetést kaphat a Facebook a hekkelés miatt

2018.10.01. 10:29

Az Európai Unió adatvédelmi hatósága vizsgálja a Facebookot ért súlyos kibertámadás hatásait, és leginkább arra kíváncsi, hogy mennyi európai felhasználó személyes adatait szerezhették meg a közösségi portál rendszereit feltörő hekkerek.  

A hatóságot aggasztja, hogy a sérülékenységet már múlt kedden felfedezték a Facebooknál, ám még mindig nem világos, hogy milyen adatok kerülhettek illetéktelen kézbe.

Akár 1,63 milliárd dolláros büntetést is kiszabhatnak a Facebookra

- ezt írja a Wall Street Journal a támadás lehetséges hatásáról. Ez már a hírhedt GDPR egyik következménye, amit pont ilyen esetekre találtak ki, és ez lehet az első nagy eset az Európai Unió szigorú adatvédelmi törvényének hatálya alatt - több mint 50 millió embert érint a támadás. 

A GDPR egyik előírása éppen arra vonatkozik, hogy a személyes adatokat érintő incidensekről gyors és részletes tájékoztatást kell adni, hogy a felhasználók ennek fényében tudjanak óvintézkedéseket tenni.

A törvény maximális büntetési tétele vagy 20 millió euró (ami a magyar cégek esetében valószínűbb), vagy pedig a vállalat előző évi forgalmának legfeljebb 4 százaléka, ami a globális online cégek esetében már dollármilliárdokra rúghat. Arra külön kitér a törvény, hogy az érintett hatóságokat a sérülékenység felfedezése után 72 órán belül értesíteni kell, mert ha ezt elmulasztja egy cég, az éves bevételének 2 százalékát kitevő büntetést szabhatják ki rá.