Gál
6 °C
22 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Milliárdos büntetést kaphat a Facebook a hekkelés miatt

2018.10.01. 10:29

Az Európai Unió adatvédelmi hatósága vizsgálja a Facebookot ért súlyos kibertámadás hatásait, és leginkább arra kíváncsi, hogy mennyi európai felhasználó személyes adatait szerezhették meg a közösségi portál rendszereit feltörő hekkerek.  

A hatóságot aggasztja, hogy a sérülékenységet már múlt kedden felfedezték a Facebooknál, ám még mindig nem világos, hogy milyen adatok kerülhettek illetéktelen kézbe.

Akár 1,63 milliárd dolláros büntetést is kiszabhatnak a Facebookra

- ezt írja a Wall Street Journal a támadás lehetséges hatásáról. Ez már a hírhedt GDPR egyik következménye, amit pont ilyen esetekre találtak ki, és ez lehet az első nagy eset az Európai Unió szigorú adatvédelmi törvényének hatálya alatt - több mint 50 millió embert érint a támadás. 

A GDPR egyik előírása éppen arra vonatkozik, hogy a személyes adatokat érintő incidensekről gyors és részletes tájékoztatást kell adni, hogy a felhasználók ennek fényében tudjanak óvintézkedéseket tenni.

A törvény maximális büntetési tétele vagy 20 millió euró (ami a magyar cégek esetében valószínűbb), vagy pedig a vállalat előző évi forgalmának legfeljebb 4 százaléka, ami a globális online cégek esetében már dollármilliárdokra rúghat. Arra külön kitér a törvény, hogy az érintett hatóságokat a sérülékenység felfedezése után 72 órán belül értesíteni kell, mert ha ezt elmulasztja egy cég, az éves bevételének 2 százalékát kitevő büntetést szabhatják ki rá.