Natália
1 °C
7 °C

Tizenöt éve fut a legrégebbi torrent

2018.10.01. 10:52

Közel húsz éve a bittorrent az online fájlmegosztás egyik leghatékonyabb eszköze, és a TorrentFreak portál megtalálta az egyik legrégebben futó megosztást, amely most lett 15 éves. A nem hivatalos rekordot egy Mátrix-rajongók által készített film, a Fanimatrix tartja.

Egy új-zélandi baráti társaság rakta össze a filmet 2003-ban, kilenc nap alatt és csupán 800 dollárból. Nagy nehezen sikerült levinni a fájl méretét 150 megabájtra, de akkoriban így is túl drága lett volna saját szerveren közzétenni a filmet. Youtube még nem létezett, a moziipar még bőven a dvd-korszakot élte, szóval viszonylag kevés lehetőség kínálkozott a videók online megosztására. A filmet 2003. szeptember 28-án tették közzé.

Egyetlen hét alatt 70 ezren töltötték le

A társaság több mint félmillió dollárnyi kiadástól kímélte meg magát azzal, hogy a bittorrentet választották, és a letöltést koordináló tracker fájlt egy linuxos gépről terjesztették. A letöltést segítő linkek a TheFanimatrix.net oldalon találhatók meg.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?