Vendel
7 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

A tengeribetegség semmi az űrbetegségekhez képest

2018.10.02. 11:32

Sokan álmodnak arról, hogy egy napon a Marson ébrednek fel, ám mielőtt odajutunk, érdemes felkészülni az utazás várható következményeire. A washingtoni Georgetown Egyetem orvosi karán az ionizáló sugárzás emésztőrendszerre gyakorolt hatását vizsgálták, és arra jöttek rá, hogy a vékonybél különösen érzékeny rá.

a mély űrbe tett látogatásnak messzemenő egészségügyi következményei lehetnek.

A Naprendszerbe irányuló küldetéseken az űrhajósok egészen nagy adag sugárzásnak lesznek kitéve, és nincsenek módszereink rá, hogy mindet távol tartsuk tőlük. Akadhatnak olyan gyógyszerek, amelyekkel csökkenthető a sugárzás káros hatása, de ezt is még ki kell fejleszteni - állapította meg Kamal Datta, a kutatási projekt vezetője.

P01-Explorers-Wanted-NASA-Recruitment-Poster-600x
Fotó: NASA

Azért választották a kutatók a bélrendszert a kísérleteikhez, mert jól ismert az ionizáló sugárzás hatása a biológiai folyamatokra. A bélben a sejtek 3-5 nap alatt megújulnak, ám ha valami megzavarja ezt a folyamatot, az tumorok kialakulásához vezethet.

A NASA New York-i laboratóriumában egereken nézték meg a különféle sugárzások hatását az emésztőrendszerre. A kísérleti állatokat három csoportban vizsgálták meg, egy részüket 7 nap után, 60 nap után és 12 hónap után boncolták fel, és az űrbéli nehéz ionizáló sugárzáson kívül a gammasugárzás hatását is elemezték.

Mint kiderült, a gammasugárzás csak kis elváltozásokat okozott, amelyek 60 napon belül helyreálltak. Az ionizáló sugárzás hatása ennél jóval drámaibb volt, egy évvel a kitettség után is kimutathatók voltak az elváltozások, a dns sérülése.

Az emberi űrutazáshoz kulcsfontosságú megérteni a világűr emberi testre gyakorolt hatását, és ki kell találni azokat a módszereket, amelyekkel megelőzhetjük a bajt. Ennek érdekében a kutatók további vizsgálatokra készülnek, például megnézik, hogy az érintett sejtek prekurzoraira miként hat a sugárzás.

(Cnet)