Edit
9 °C
26 °C
Index - In English In English Eng

A tengeribetegség semmi az űrbetegségekhez képest

2018.10.02. 11:32

Sokan álmodnak arról, hogy egy napon a Marson ébrednek fel, ám mielőtt odajutunk, érdemes felkészülni az utazás várható következményeire. A washingtoni Georgetown Egyetem orvosi karán az ionizáló sugárzás emésztőrendszerre gyakorolt hatását vizsgálták, és arra jöttek rá, hogy a vékonybél különösen érzékeny rá.

a mély űrbe tett látogatásnak messzemenő egészségügyi következményei lehetnek.

A Naprendszerbe irányuló küldetéseken az űrhajósok egészen nagy adag sugárzásnak lesznek kitéve, és nincsenek módszereink rá, hogy mindet távol tartsuk tőlük. Akadhatnak olyan gyógyszerek, amelyekkel csökkenthető a sugárzás káros hatása, de ezt is még ki kell fejleszteni - állapította meg Kamal Datta, a kutatási projekt vezetője.

P01-Explorers-Wanted-NASA-Recruitment-Poster-600x
Fotó: NASA

Azért választották a kutatók a bélrendszert a kísérleteikhez, mert jól ismert az ionizáló sugárzás hatása a biológiai folyamatokra. A bélben a sejtek 3-5 nap alatt megújulnak, ám ha valami megzavarja ezt a folyamatot, az tumorok kialakulásához vezethet.

A NASA New York-i laboratóriumában egereken nézték meg a különféle sugárzások hatását az emésztőrendszerre. A kísérleti állatokat három csoportban vizsgálták meg, egy részüket 7 nap után, 60 nap után és 12 hónap után boncolták fel, és az űrbéli nehéz ionizáló sugárzáson kívül a gammasugárzás hatását is elemezték.

Mint kiderült, a gammasugárzás csak kis elváltozásokat okozott, amelyek 60 napon belül helyreálltak. Az ionizáló sugárzás hatása ennél jóval drámaibb volt, egy évvel a kitettség után is kimutathatók voltak az elváltozások, a dns sérülése.

Az emberi űrutazáshoz kulcsfontosságú megérteni a világűr emberi testre gyakorolt hatását, és ki kell találni azokat a módszereket, amelyekkel megelőzhetjük a bajt. Ennek érdekében a kutatók további vizsgálatokra készülnek, például megnézik, hogy az érintett sejtek prekurzoraira miként hat a sugárzás.

(Cnet)