Gál
8 °C
22 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Beperelte a Facebookot, mert az oldal túl könnyű terep a striciknek

2018.10.03. 20:52 Módosítva: 2018-10-03 20:54:51

Beperelte a Facebookot egy nő, mert szerinte a közösségi oldal lehetőséget ad az emberkereskedőknek, kiskorúak szexuális kihasználásának, írja a Reuters. A hétfőn beadott indítvány úgy érvel, hogy a Facebookon könnyen becserkészhet egy férfi egy kiskorú lányt, hozzáférhet a képeihez, lebeszélhet vele egy találkozót, és utána szexre kényszerítheti.

Az indítványt egy olyan, texasi nő írta, akivel épp ez történt. Tizenöt éves korában környékezte meg egy futtató a Facebookon. Azt mondta neki, hogy modelleket keres, és, hogy egy csinos tinilány jó pénzt tud keresni az ilyen munkákkal. A lány ekkor még nem találkozott a férfival, de később, egy napon összeveszett az édesanyjával, majd ezt elmondta az akkor már Facebook-ismerősei között lévő férfinek. A férfi tanácsolta, hogy találkozzanak és beszéljenek a történtekről, szívesen megvigasztalja a lányt. Miután elment kocsival a lányért, elrabolta, összeverte, megerőszakolta. A lányról fotókat is készített, majd ezeket az interneten – az azóta már az FBI által megszüntetett, többnyire szexuális szolgáltatásokat reklámozó Backpage.com-on – egy szexhirdetésben megosztotta. Akadtak jelentkezők, a lánynak több férfival is le kellett feküdnie.

A nő szerint a Facebook nem tesz eleget azért, hogy időben kiszúrja a hasonló helyzeteket, és megakadályozza, hogy fiatal lányokkal ilyen szörnyűségek történjenek. Az oldalnak valamilyen formában figyelmeztetnie kellene a fiatal lányokat, hogy mire figyeljenek oda az interneten, írta. Az indítvány szerint az ellenőrzés hiánya miatt gyerekjáték álprofilokat létrehozni a közösségi oldalon, amiken keresztül könyebben tudnak lányokat titokban becserkészni a stricik.

A Facebook egyelőre nem kívánta kommentálni az esetet.

Az Index is írt korábban arról, hogy "a modern stricik a Facebookon találnak rá azokra a fiatal nőkre, akiket aztán külföldön futtatnak, sőt, gyakran a személyes jelenlétük sem szükséges, mert a nők hazautalják nekik a pénzt". (A németországi magyar prostituáltakról szóló cikkünket itt olvashatja el.)