Beperelte a Facebookot, mert az oldal túl könnyű terep a striciknek

2018.10.03. 20:52 Módosítva: 2018.10.03. 20:54

Beperelte a Facebookot egy nő, mert szerinte a közösségi oldal lehetőséget ad az emberkereskedőknek, kiskorúak szexuális kihasználásának, írja a Reuters. A hétfőn beadott indítvány úgy érvel, hogy a Facebookon könnyen becserkészhet egy férfi egy kiskorú lányt, hozzáférhet a képeihez, lebeszélhet vele egy találkozót, és utána szexre kényszerítheti.

Az indítványt egy olyan, texasi nő írta, akivel épp ez történt. Tizenöt éves korában környékezte meg egy futtató a Facebookon. Azt mondta neki, hogy modelleket keres, és, hogy egy csinos tinilány jó pénzt tud keresni az ilyen munkákkal. A lány ekkor még nem találkozott a férfival, de később, egy napon összeveszett az édesanyjával, majd ezt elmondta az akkor már Facebook-ismerősei között lévő férfinek. A férfi tanácsolta, hogy találkozzanak és beszéljenek a történtekről, szívesen megvigasztalja a lányt. Miután elment kocsival a lányért, elrabolta, összeverte, megerőszakolta. A lányról fotókat is készített, majd ezeket az interneten – az azóta már az FBI által megszüntetett, többnyire szexuális szolgáltatásokat reklámozó Backpage.com-on – egy szexhirdetésben megosztotta. Akadtak jelentkezők, a lánynak több férfival is le kellett feküdnie.

A nő szerint a Facebook nem tesz eleget azért, hogy időben kiszúrja a hasonló helyzeteket, és megakadályozza, hogy fiatal lányokkal ilyen szörnyűségek történjenek. Az oldalnak valamilyen formában figyelmeztetnie kellene a fiatal lányokat, hogy mire figyeljenek oda az interneten, írta. Az indítvány szerint az ellenőrzés hiánya miatt gyerekjáték álprofilokat létrehozni a közösségi oldalon, amiken keresztül könyebben tudnak lányokat titokban becserkészni a stricik.

A Facebook egyelőre nem kívánta kommentálni az esetet.

Az Index is írt korábban arról, hogy "a modern stricik a Facebookon találnak rá azokra a fiatal nőkre, akiket aztán külföldön futtatnak, sőt, gyakran a személyes jelenlétük sem szükséges, mert a nők hazautalják nekik a pénzt". (A németországi magyar prostituáltakról szóló cikkünket itt olvashatja el.)  • Hírek